MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Japánban különös ellenszert talált a kormány a népességfogyásra

Japánban különös ellenszert talált a kormány a népességfogyásra

raketa.hu / Bobák Zsófia

A 2010-es 128 millió fős csúcshoz képest mára 122 millióra esett vissza a lakosok száma.

Japánban a népességfogyás ellen a kormány sajátos eszközt vet be: saját társkereső alkalmazást indítanak az egyedülálló lakosok számára. A szolgáltatást csak azok használhatják, akik hivatalos iratokkal bizonyítják, hogy szinglik vagy legalábbis nem házasok és jövedelemigazolást is csatolni kell a regisztráció során.

Japán népessége évről évre jelentős mértékben csökken, a Worldometer adatai szerint a 2010-es 128 millió fős csúcshoz képest mára 122 millióra esett vissza a lakosok száma. Az elmúlt években évente több mint félmillióval lettek kevesebben a szigetország lakói és egyes előrejelzések szerint 2100-ra felére, 63 millióra csökken a népességszám. A Japan Times hírei szerint egy szakértőkből álló csoport a csökkenés ütemének lassítását és (2100-ra) 80 millió fős népesség fenntartását javasolta a kormány számára a gazdasági növekedés biztosítása érdekében. A kormány pedig bele is kezdett a probléma kezelésébe egy speciális módszerrel.

Több más társkereső alkalmazás finanszírozása mellett a hivatalos szervek kiemelt célközönségként a főváros, Tokió szingli lakosait célozzák egy olyan kormányzati finanszírozású randiappal, ami a hivatalos jellege miatt a szokottnál nagyobb biztonságot nyújt, viszont szigorúbb ellenőrzést is igényel. A regisztráció során csak azok jelentkezését fogadják el, akik, amellett, hogy tokiói lakosok vagy a városban tanulnak és dolgoznak, hivatalos iratokkal bizonyítják, hogy nem házasodtak még meg, az erről szóló tanúsítványt a leírás szerint az önkormányzattól lehet beszerezni. Emellett személyazonosító okmányt és jövedelemigazolást is csatolni kell és felvételi interjút is szerveznek a leendő tagok számára. Aki túlesett a procedúrán és bekerült a szolgáltatás használóinak csoportjába, annak mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével keresik a megfelelő partnert, akivel potenciálisan összeillik.

A cél természetesen nem csak a szórakozás és próbálkozás, a találkozóknak ebben az esetben nagyobb a tétje: a házasság és családalapítás felé vezető út kikövezése a lényeges szempont.

A szolgáltatás mobilos verziója még nem jelent meg, de a leendő alkalmazást már tesztelik és tavasszal elindítják az appot is. A kormány nem véletlenül vette célba az online társkeresőket, az ilyen jellegű programok ugyanis egyre népszerűbbek Japánban, bár nem minden platform működik hasonló módon. Japán egyik legnagyobb randiappja, a Tapple például nemrégen olyan alkalmazást készített, amin keresztül egy mesterséges intelligencia alapú személyiség, Ai lehet a felhasználók beszélgetőpartnere. Az avatár szövegét MI generálja és a vele kialakított kapcsolat lehetőségei értelemszerűen behatároltak, de mégis élethűnek tűnhet a "viszony", mivel a digitális ember mögött meghúzódó program eltárol minden információt a társalgás során és folyamatosan alkalmazkodik a felhasználóhoz.

A Koi Suru AI alkalmazás a Tapple cég szerint azért született meg, mert a fiatalokat egyre kevésbé érdekli a randizás és a virtuális társsal tulajdonképpen nem helyettesíteni akarják a valódi kapcsolatokat, hanem felkelteni az érdeklődésüket a romantika iránt, amelynek következtében talán a hús-vér emberekkel is sikeresebb társkapcsolatot tudnak majd alkotni.


A japán kormány a társkeresők finanszírozásán túl más módokon, például pénzügyi támogatással is igyekszik motiválni a családalapítást, hogy elejét vegye az ország elöregedésének és az ezzel járó problémáknak, többek között a munkaerőhiánynak és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos nehézségeknek.

(Fotó: recep-bg/Getty Images)