MENÜ
2024. árpilis 13.
Ida
Itt az igazolás, amivel indokolt esetben elhagyhatjuk otthonunkat a kijárási tilalom idején

Itt az igazolás, amivel indokolt esetben elhagyhatjuk otthonunkat a kijárási tilalom idején

portfolio.hu • fotó: 24.hu

Nem árt tisztában lenni, melyek a tilalom alóli mentességek.

A koronavírus elleni védekezés érdekében november 11-től kijárási tilalom lép életbe este 8 és reggel 5 óra között. Munkavégzés esetén lehetőség van a tilalom alóli mentességre, ezt azonban igazolni kell - olvasható a kormány oldalán.

A kormány hivatalos oldalára ezért - nem sokkal a rendelet megjelenését követően - felkerült az az igazolásminta, amelynek kitöltésével és bemutatásával elhagyható a lakhely vagy szálláshely a kijárási tilalom ideje alatt is.

Melyek a tilalom alóli mentességek?

Érdemes azt is kiemelni, hogy a kijárási tilalomról hogyan rendelkezik a már életbe lépett rendelet. Ezek szerint "este 8 óra és reggel 5 óra között – e rendeletben meghatározott kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni". A rendelet szól a kivételekről is:

a) egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal,
b) munkavégzés céljából,
c) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából és
d) a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott da) edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, db) edzés vagy sportrendezvény helyszínére közlekedés céljából, dc) edzés vagy sportrendezvény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás. Emellett kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el. A települési önkormányzat saját hatáskörben dönthet a kutyafuttató bezárásáról.

A rendelet egyébként már előrevetítette az igazolás megjelenését. Kimondja ugyanis, hogy a kijárási korlátozás alóli mentességekhez igazolás szükséges és ezen okirat tartalmi követelményeit a közbiztonságért felelős miniszter a Kormány hivatalos honlapján közzéteszi.