MENÜ
2024. május 23.
Dezső
Isznak és randalíroznak a krampuszok

Isznak és randalíroznak a krampuszok

444.hu

Az utóbbi években egyre több panasz érkezik az iszákos, rendbontó krampuszokról.

A kecskeszarvat és bundakabátot viselő, virgáccsal fenyegetőző féldémonok, a krampuszok évszázadok óta részei az osztrák adventi folklórnak. A hagyományoknak megfelelően Ausztriában bevett dolognak számít, hogy férfiak bizarr és ijesztő krampuszjelmezt öltenek, hogy november végétől december közepéig abban ijesztgessék a gyerekeket és a elnőtteket.

A Guardian azonban most arról ír, hogy az utóbbi években egyre több panasz érkezik az iszákos, rendbontó krampuszokról. A karintiai rendőrök például több erőszakos incidenssel is találkoztak az elmúlt hetekben: egy 11 éves gyereket véres vágással a combján találtak meg, másvalakit pedig virgáccsal ütöttek arcon. A klagenfurti krampuszok két tűzoltót bántalmaztak, Salzburgban pedig egy csapat részeg krampuszt kellett megfegyelmezni múlt vasárnap.
Eredetileg a krampusz nem is igazán önálló ördögfigura, inkább a Mikulás kísérője volt. A 19. században aztán szokássá vált, hogy a krampusznak öltözött férfiak a „Mikulással” együtt látogatták a családokat, és megijesztették a gyerekeket, azonban továbbra is eltörpült a jelentőségük a fehér szakállú, jóságos Mikulás mellett. A krampuszból a 20. század vége felé lett igazán önálló alak, az utóbbi években rendszeresen tartanak krampuszjárásokat is, idén november 23-án például körülbelül ezer, kecskeszarvat viselő „féldémon” járta az utcákat. A szervezők próbálkoztak már rendet tenni azzal, hogy minden krampusznak saját azonosítószámot adtak, vagy hogy fizikai akadályt állítottak a nézők és a krampuszok közé, de nem mindig jártak sikerrel. Ugyanígy az alkoholtilalmat is nagyon nehéz átvinni.
„Ha az év bármely más éjszakáján fiatal, maszkos férfiak csoportjai járnák az utcákat, az emberek azonnal hívnák a rendőrséget. Egy arctalan közösség tagjaiként mindig nagyobb eséllyel lépjük át a határokat” – mondta Peter Wiesflecker osztrák történész.
Kisebb, a hagyományokhoz jobban ragaszkodó krampuszszervezetek már etikai kódex készítésébe is belefogtak.