MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Ismeretlen eredetű oltványok a piacokon

Ismeretlen eredetű oltványok a piacokon

portal.nebih.gov.hu

Közel 3000 darab nyomon követhetetlen, ismeretlen eredetű oltványt a hatóság megsemmisített.

Tíz esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki, és közel 3000 oltványt semmisítettek meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai célirányos ellenőrzésük során.

Ősz elején a piacokon, vásárokban is megkezdődött a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusítása, ugyanis most van itt a gyümölcsfák telepítésének ideje. Ebben a témakörben tartott célirányos, országos szintű ellenőrzést október közepétől egy hónapon át a NÉBIH, a kormányhivatalok felügyelőinek közreműködésével. Az akció célja az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése és felszámolása volt.

A szakemberek összesen 130 piaci, vásári mozgó árust ellenőriztek, és 9399 db szaporítóanyagot vizsgáltak meg országszerte. Minőségvédelmi bírságot tíz esetben szabtak ki, melyek együttes összege meghaladta a 1,5 millió Ft-ot. Az érintett árusok közül nyolcan egyetlen szükséges engedéllyel sem rendelkeztek.

Az ellenőrzés során a legtöbb szabálytalanság: a hiányos tartalmú jelölés; a címke és a nyomonkövethetőség hiánya; minőségi hibák.

 Az ellenőrzés során tapasztaltak:

Leselejtezett, kiszáradt, életképtelen csemetéket árultak, alig olcsóbban mint a megfelelő és megbízható minőségű szaporítóanyagot kínáló kertészetekben, faiskolákban.
Előfordult, hogy az eladó alkoholos tollal javította ki a címkén szereplő fajta nevét, hogy a vásárló igényének eleget tegyen.
Az eladó a piacra érkezéskor helyezte fel a címkéket a növényekre, holott a fajtát csak kitermesztéskor lehet biztonsággal megállapítani, így ekkor kell a jelölést is felhelyezni.
Olcsó szaporítóanyagot drága növényként forgalmaztak (például magnóliaként árusítottak mogyoróbokrot).

A NÉBIH felhívja a vásárlók figyelmét, hogy szaporítóanyagot csak és kizárólag megbízható helyről vásároljanak, illetve annak minőségéről győződjenek meg átvétel előtt.

A vásárlói tudatosság azért is kiemelten lényeges az oltványvásárlásnál, mivel évekbe telik mire a kiválasztott bokor vagy fa termést hoz, és a „csalás” általában csak ekkor derül ki. Ráadásul az ismeretlen eredetű növények különböző növényi károsítókat hordozhatnak és terjeszthetnek, így a kertészet többi növényeit is megfertőzhetik, pusztulásukat okozhatják.