MENÜ
2024. május 23.
Dezső
Iskolások közbenjárására 329 év után kapott kegyelmet

Iskolások közbenjárására 329 év után kapott kegyelmet

444.hu

Elizabeth Johnson 22 éves volt, amikor boszorkányságért börtönbe zárták, és kötél általi halálra ítélték.

Egy lelkes középiskolai osztály utánajárásának köszönhetően hivatalosan is kegyelmet kapott Elizabeth Johnson Jr, az utolsó salemi „boszorkány”. 329 évvel az elítélése után Massachusetts törvényhozói felmentettek egy fiatal nőt, akit a salemi boszorkányperek ideje alatt boszorkánynak nyilvánítottak és halálra ítéltek.

Elizabeth Johnsont végül nem végezték ki, de hivatalos felmentést sem kapott soha. Az ügy azért került elő több száz évvel a halála után, mert egy középiskolás osztály állampolgári ismeretek órán foglalkozni kezdett a történetével, és utánajártak, milyen jogi úton lehetne felmenteni a nőt. A kutatási anyagot elküldték Diana DiZoglio massachusettsi demokrata állami szenátornak, az ő közbenjárásával pedig megszületett a jogszabály, ami felmentette a boszorkányságért elítélt nőt.

A salemi boszorkányperek 1692-ben kezdődtek, amikor a massachusettsi Salem Village (ma Danvers) faluban néhány fiatal lány azzal vádolt meg három környékbeli nőt, hogy a Sátán szolgálatában álló boszorkányok, akik rontást küldtek rájuk. A vádlottakat bebörtönözték, a lányok viszont újabb neveket kezdtek sorolni. Az ügyből tömeghisztéria lett, sorra csuktak le mindenkit, négyéves kisgyerektől az öregasszonyokig, akit valaki boszorkánynak nevezett. Tizenkilenc embert felakasztottak, egy férfit pedig nyújtópadra feszítettek, és nehéz köveket raktak a mellkasára, amik lassan agyonnyomták.

Elizabeth Johnson 22 éves volt, amikor boszorkányságért börtönbe zárták, és kötél általi halálra ítélték. Ez végül nem történt meg, mert addigra William Phips kormányzó véget vetett a kivégzéseknek, az elítélteket pedig szabadon engedték.

Legtöbbjüket fel is mentették a vádak alól, Johnson nevét azonban sosem tisztázták, annak ellenére sem, hogy húsz évvel később kérelmet nyújtott be egy massachusettsi bíróságon. Végül utolsóként, bő 300 év elteltével tisztázták a nevét. (Guardian)