MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Irodában is szükséges a munka- és tűzvédelem?

Irodában is szükséges a munka- és tűzvédelem?

Ergonom Kft.

Az Ergonom.hu vonatkozó cikke körbejárja a témát, és egyértelműen igennel válaszol.

A címben megfogalmazott kérdést gyakran azok a cégek és intézmények képviselői teszik fel, melyek nem termeléssel, ipari tevékenységgel foglalkoznak, hanem adminisztratív, irodai munkán foglalkoztatják a munkatársakat. Az Ergonom.hu vonatkozó cikke körbejárja a témát, és egyértelműen igennel válaszol. A kiindulópont az, hogy szervezett munkavégzés folyik ezeken a helyeken is, a munkavállalók egészségét és biztonságát védő előírások sora vonatkozik a munkáltatókra.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII számú törvény, valamint a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002.(II.() SzCsM-EüM együttes rendelet mellett figyelembe kell venni a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999.(XII.1.) EüM rendelet, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014.(XII.5.) BM rendelet előírásait.
A teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni néhány fontos munka- és tűzvédelmi feladatot a munkáltatók kötelezettségeként. Így kockázatértékelést kell készíteni a munkakörnyezeti tényezők hatásaiból eredő egészségi és biztonsági kockázatok azonosítására, a veszélyeztetettek körének és a veszélyeztetettség értékének megállapítására. A munkavállalókat előzetes, évenkénti időszakos, illetve soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálatra, kétévente látásvizsgálatra, szükség szerint szemészeti szakrendelésre kell beutalni. A munka- és tűzvédelmi oktatás, valamint az irodai munkahelyeken is előírt érintésvédelmi ellenőrzés, a villamos berendezések tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálata szintén alapvető. A tűzvédelem terén fontos a tűzérzékelő, tűzjelzők, valamint a megfelelő tűzoltó készülékek biztosítása, a menekülési utak és vészkijáratok kijelölése, illetve a dolgozók oktatása, tájékoztatása a tűzvédelemről.