MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Így lett Amerika az új kontinens neve

Így lett Amerika az új kontinens neve

24.hu

Amerigo Vespucci olasz navigátor, felfedező 512 éve, 1512. február 22-én halt meg.

Róla nevezték el Amerika kontinenseit, ő viszont feltehetőleg erről nem is tudott – írja a Múlt-kor.

Vespucci 1451-ben vagy 1454-ben született, már fiatalon könyveket és térképeket gyűjtött. Amikor Spanyolországban tartózkodott, valószínűleg látta, amint Kolumbusz Kristóf visszatért első útjáról, később pedig személyesen is megismerkedett a felfedezővel.

Vespucci ezután 1497 és 1504 között maga is többször járt Amerikában: saját állítása szerint négy, bizonyíthatóan két utazást tett az Újvilágban, persze ő akkor még úgy tudta, hogy Ázsiában jár.
Kolumbusz ebben a hitben is halt meg, Vespucci azonban élete során rádöbbent, hogy egy másik földrészen járt.

Az európai közvélemény is tőle értesült az új kontinens létezéséről, ezért az ő nevéhez kapcsolták annak felfedezését is. Az olasz férfi leveleiben részletesen leírta az új országok éghajlatát, élővilágát, az indiánok életét és megjelenését, sőt házassági és szexuális szokásait, gyermekszülési praktikáit is.

Ennek nyomán Martin Waldseemüller német humanista 1507-ben kiadott világtérképén, amely már külön ábrázolta az Újvilágot, annak déli részére az America kifejezést nyomtatta. A név Vespucci latinosított keresztneve ihlette, méghozzá nőnemű alakban, mivel a többi akkor ismert kontinens neve (Europa, Asia, Africa) szintén nőnemű volt. Waldseemüller később megváltoztatta véleményét, de ekkor már késő volt: a sok ezer példányban kinyomtatott térkép révén első elnevezése terjedt el.