MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Így fog kinézni a világ legmonumentálisabb óriáskereke

Így fog kinézni a világ legmonumentálisabb óriáskereke

roadster.hu / Kassai Eszter

Az Arup és a Heerim Architecture kollaborációjából születhet meg a világ leghatalmasabb óriáskereke Szöulban.

A Szöuli ikerszem névre keresztelt óriáskerék Szöul polgármesterének ambiciózus víziójának, a „Han-folyó ezer naplementével” koncepciójának kulcsfontosságú eleme. A két egymást metsző gyűrűvel rendelkező óriáskerék a tervek szerint száznyolcvan méteres lesz, így ezzel a világ legnagyobbjának számít majd.

Az innovatív kialakítású, két gyűrűs óriáskerék hatvannégy kapszulát forgat majd, melyek mindegyike húsz-huszonöt fő befogadására lesz alkalmas. Ez egyben azt is jelentheti, hogy az "ikerszemekből" egyszerre több mint ezernégyszázan gyönyörködhetnek majd a városban.

A szöuli óriáskerék monumentalitását mi sem bizonyítja jobban, minthogy kapacitása közel kétszerese lesz az ikonikus London Eye-nak.

Az óriáskerék a Han-folyó partján, a világbajnoki stadion szomszédságában kap majd helyet egy negyven méter magas kulturális központ tetején. Az épületegyüttes kiállítótereknek, előadóteremnek, kiskereskedelmi és vendéglátó egységeknek fog otthont adni.

Az óriáskerék mellé az UNStudio javaslatára egy úgynevezett monorail is kiépülhet, amely javítani fogja a tervek szerint az "ikerszemek" megközelíthetőségét, egyben izgalmas utazási élményt is nyújt.


(Forrás: Designboom, fotók: UNStudio)