MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Időkapszula

Időkapszula

senior.hu

340 évig hevertek a király borospalackjai a tenger mélyén, épségben kerültek elő.

A HMS Gloucester 1654-ben épült az angol haditengerészet számára. Az 50 ágyús harci hajó később James Stuart, a yorki herceg és trónörökös szállítója lett. 1682-ben épp Skóciába tartott vele, hogy a feleségét és lányát visszavigye Angliába, amikor zátonyra futott.

A herceg és nemesi kísérete a személyzettel a fedélzeten indult észak felé, de a homokos vízben Yarmouth környékén nehéz volt navigálni. A herceg azonban bízott a saját tapasztalatában és addig hezitált és veszekedett a személyzettel, amíg túl késő nem lett. Csak ő és néhányan tudtak elmenekülni, a süllyedő bárkáról, de kb. 200-an a tengerbe vesztek. James túlélvén a kalandot később II. Jakab, illetve Skóciában VII. Jakab néven király lett, az egyik legnépszerűtlenebb a brit történelemben. Végül a saját lánya és veje menesztette végül az 1688-as forradalomban.

A roncs 300 évig úgy hevert a tenger fenekén, hogy senki sem tudta, hogy hol van. Egy elszánt történelemrajongó testvérpár, Julian and Lincoln Barnwell volt az, akiknek küldetésükké vált, hogy rmegtalálják a híres hajót. Búvárokkal szövetkeztek, rengeteget kutattak, időt és fáradtságot nem kímélve. A negyedik merülési szezonban, amikor már szinte feladták reményt, egyszer csak megláttak a tenger fenekén egy hatalmas ágyút a fehér homokban.

A testvérek 2007-ben találták meg a roncsot, de a pontos helyet titokban tartották, amíg a feltárás folyt. A 17 századi hajó megtalálása hihetetlen sok információt ad a történészeknek. Egy kis darab a múltból, mintha egy időkapszula kerülne elő.

Számos kincsre leltek a hajóroncsban, például felhozatalra került jó néhány pohár a tartójában, illetve néhány palack bontatlan üveg 340 éves bor, amelyen még a dugó is ott van. Sőt, olyan is akad köztük, aminek üvegén a Legge családnak, George Washington őseinek címere látható.