MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
„Hűtőtáskát jégakkuval szíveskedjen magával hozni

„Hűtőtáskát jégakkuval szíveskedjen magával hozni"

hvg.hu

Hűtőtáskával kellett készülniük a háziorvosoknak a Moderna-vakcina átvételére.

Egy Hadházy Ákos által közzétett levél szerint a háziorvosoknak jégakkut is kellett vinniük a dobozban, hogy ne szakadjon meg a hűtési lánc.

Nyilvánosságra hozott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy levelet, amelyben a Pest Megyei Kormányhivatal a háziorvosokat tájékoztatta arról, hogyan vehetik át a számukra kiutalt – a 89 évesnél idősebb pácienseiknek szánt – Moderna-vakcinát. Az amerikai gyógyszergyártó oltóanyagát február elején kezdték kiosztani a háziorvosoknak, az első ampullához a levél címzettjei február 2-án és 3-án juthattak hozzá.

Az üzenetből kiderül, hogy a vakcinát az orvosoknak személyesen kellett átvenniük a kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztályán.

Hűtőtáskát jégakkuval szíveskedjen magával hozni az oltóanyag megfelelő tárolása és szállítása végett” – írták.

A levélben emlékeztettek, hogy a Moderna-vakcina a felolvasztásától számított 30 napig 2-8 Celsius-fokon tárolható, az ampulla felnyitását követően azonban 6 órán belül fel kell használni.

„A kormány még annyit sem tud megszervezni, hogy mondjuk a kormányhivatal sofőrje egy arra alkalmas hűtőkocsival kihordja a vakcinákat. Vagy ne adj' isten a tábornok visszavonhatna néhány katonát a kórházak portáiról és ők is kivihetnék az ampullákat!” – jegyezte meg bejegyzésében Hadházy Ákos.

Az első Moderna-szálllítmány – amellyel az operatív törzs közlése szerint az idősotthonok lakóit oltották – január 12-én érkezett Magyarországra Belgiumból. Akkor az M1 arról számolt be, hogy a Hungaropharma Zrt. budapesti telephelyére befutott egy raklapnyi oltóanyagot folyamatosan monitorozzák, digitális hőérzékelő figyeli, hogy -25 Celsius-fokon maradjon. Amennyiben a hatóságok az átvétel során mindent rendben találnak, a szállítmányt egy 2-3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják, amíg eljut az oltóhelyekre.

A háziorvosokat január végén tájékoztatták arról, hogy február 4-7. között kell majd beadniuk a legidősebb regisztráltaknak a védőoltást. Minden érintett orvos egy-egy ampulla Moderna-vakcinát kapott, amellyel tíz beteget tudott beoltani.

A Moderna vakcinájának forgalmazását január 6-án engedélyezte az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján.