MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Hollandia rengeteg bevándorló új otthona

Hollandia rengeteg bevándorló új otthona

hang.hu

A holland népességgyarapodás csaknem 2,5-szer magasabb, mint 2021 azonos időszakában.

Hollandia lakossága mintegy 191 ezer fővel 17,8 millió lakosra nőtt 2022 első három negyedévében, a népességnövekedést, mely több mint kétszer olyan magas volt, mint az előző év azonos időszakában, elsősorban a bevándorlás okozta – közölte az NLTimes című angol nyelvű holland hírportál csütörtökön.

A hírportál a CBS holland statisztikai hivatal adataira hivatkozva közölte, szeptember végéig mintegy 317 900 bevándorló telepedett le Hollandiában, és mintegy 129 400 ember költözött el az országból. A holland népességgyarapodás csaknem 2,5-szer magasabb, mint 2021 azonos időszakában – írták.

A várhatóan átmenetinek tekinthető népességnövekedést okozó bevándorlók közel egyharmadát az ukrajnai háború elől menekülők tették ki. Több mint 97 ezren érkeztek Hollandiába Ukrajnából a háború február 24-i kezdete óta. Megjegyezték, az ukrajnai menekülteket nem számolva, a statisztika szerint mintegy 102 500 bevándorlóval számolt az ország, ami így is több mint 22 ezerrel haladta meg az előző év azonos időszakában feljegyzett adatokat.

A holland népességnövekedéshez mintegy 47 ezerrel járultak hozzá a más európai országokból származó bevándorlók, ugyanis mintegy 90 ezer uniós állampolgár érkezett és 53 ezer távozott az országból. Jelentős volt az Ázsiából (49 ezer), az Afrikából és Észak-Amerikából (14 ezer) érkezők száma is. A holland statisztikai hivatal szerint az Ázsiából érkező bevándorlók száma a harmadik negyedévben nagyobb volt, mint az egész tavalyi év folyamán. Amíg az ázsiai bevándorlók száma a koronavírus-járvány évei alatt meredeken csökkent, idén ismét emelkedik - közölték.

Közöltek azt is, hogy a Hollandiában élők 14 százaléka, csaknem 2,5 millió ember külföldön született, és bevándorlóként érkeztek Hollandiába. A lakosság további 11,4 százaléka második generációs bevándorló gyermekeként született Hollandiában.

A természetes népességnövekedés, – a születések száma mínusz a halálozások száma – alacsony, de pozitív volt Hollandiában az év első kilenc hónapjában. Idén valamivel kevesebb, 179 441 ezer gyermek született Hollandiában, mint az előző évben. A halálozás viszonylag magas volt, és meghaladta a 2020 és 2021 azonos időszakában, a koronavírus-járvány csúcspontján feljegyzett adatokat. Szeptemberig mintegy 2500-zal több gyermek született, mint ahány ember meghalt az országban – tette hozzá beszámolójában a holland hírportál.