MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Hol fogyasztják a legtöbb bort a világon?

Hol fogyasztják a legtöbb bort a világon?

privatbankar.hu

Fejenként 52 literrel vezet az első helyezett.

A borok világa színültig tele van számokkal és statisztikákkal. Az Allt om Vin szaklap adataiból szemezget a Svenska Dagbladet, amikor közli a borfogyasztási statisztikákat. Ez kedvelt téma azon olvasók körében is, akik ritkán koccintanak.

Ha megnézzük a Systembolaget legkelendőbb borainak listáját, (ez az üzletlánc monopol helyzetben van Svédországban, csak itt kapható élelmiszerkereskedelmi forgalomban alkohol) nem meglepő módon, a Spanyolországból, Franciaországból és Olaszországból származó nedűk a legnépszerűbbek.

Amikor legutóbb az egyik stockholmi Systembolagetben jártam, sajnos egyetlen magyar bort sem találtam a polcokon, igaz, Törley pezsgőt igen, és azt is jó volt látni. Igaz, nyomott áron kínálták, de hát ezen a téren a franciákat sosem lehet beérni. Nehéz versenyzeni a nagyon divatos olasz prosecco lázzal is, amely kedveltségéhez még a kánikula is hozzájárul.

De azért kíváncsi lennék egy ottani borszakértő véleményére – mondjuk a Budai Várban rendezett fesztiválról hány palackot vinne magával? A kóstoló után bizonyára sokat. A rangot, a hagyományt, a tekintélyt – sajnos - nem lehet megteremteni akárhány friss márka- vagy országkampánnyal se, akkor se, ha jónéhány, ottani nagy kedvenc spanyol, olasz vagy francia bor minőségével bátran vetekedhetnének a magyar borászatok termékei.

Ami az egy adott országban termelt bor mennyiségét illeti, legnagyobb piac az Egyesült Államok, amely hatalmas mennyiségben állít elő és hatalmas mennyiségben importál. 2020-ben 3,3 milliárd liter fogyott itt el. Őket követi Franciaország, Olaszország, Németország és Anglia. Svédország az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) adatai szerint még a legjobb 20-ba sem kvalifikálja magát.

Más a helyzet, ha az egy főre vetített fogyasztást elemezzük. (Minden országban a 15 éven felüliekre eső fogyasztást számolják.) Az első helyen Portugália áll, amely a világ legnagyobb parafatermelője is, ebből készülnek a klasszikus dugók. A portugálok fejenként 51,9 liter bort fogyasztottak 2020-ban.

Ha megnézzük az egy főre jutó, legtöbbet fogyasztó országok listáját, Svédország hirtelen a kilencedik helyre kerül a világon, a svédek tehát nagy fogyasztóként könyvelhetők el, ami a bort illeti, jóllehet, maguk nemigen termelnek.

Az is figyelemre méltó, hogy Spanyolország, amely óriás a piacon, mérföldekkel lemarad a szomszédos Portugáliától az egy lakosra jutó fogyasztás tekintetében – még csak nem is szerepel a top 10-ben.

Ami az egy főre jutó fogyasztást illeti, íme, az első 10 ország:

Portugália, 51,9 liter
Olaszország, 46,6 liter
Franciaország, 46 liter
Svájc, 35,7 liter
Ausztria, 29,9 liter
Ausztrália, 31,5 liter
Argentína, 27,6 liter
Németország, 27,5 liter
Svédország, 27,0 liter
Belgium, 26,9 liter

A cikk nem említi meg Magyarországot, a bortermelést, illetve a fogyasztást illetően sem. Ez is közrejátszik abban, hogy nehéz megfelelő árat elérni a mégoly kiváló boroknak is, ha nem a három kiemelt termelő országból származnak. Ebbe az is belejátszik, hogy az Allt om Vint rendszeresen lapozgatva, ritkán olvas az ember olyan riportot, amely bemutatná a magyar borvidékeket. Fájó, de tény, hogy az északi országokban a vevők nagy része még a tokajit sem nagyon ismeri, amit pedig mi itthon világhírűnek tartunk.