MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Hogyan élnek ma az amishok?

Hogyan élnek ma az amishok?

kepmas.hu

Az amishok ismertek a kemény munka iránti elkötelezettségükről, erőszakellenes magatartásukról.

„Az amishok egyház, közösség, szellemi szövetség, a kereszténység egy konzervatív ága, vallás, egy olyan csoport, amelynek tagjai egyszerű és szigorú életmódot folytatnak, valamint egy családi vállalkozói rendszer” – írja Hostetler.

Egy 2020-as adat szerint 350 ezer amish él az Egyesült Államokban, és arányosan számítva ez az egyik leggyorsabban növekvő közösség a magas születési arányok miatt. Gyermekeik 85–90%-ban a közösségben maradnak. Az anabaptista hagyománynak megfelelően amish családba születni nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki a valláshoz tartozik, hanem 16 éves kortól dönthetnek a csatlakozás mellett vagy ellen. Ezt az időszakot hívják rumspringának, és ebben az életszakaszban a fiatalok nagyobb szabadságot élvezhetnek. Egy kilépett tag, C. J. Miller elmondta, hogy neki ez tíz évig elhúzódott, amely során autót vezetett, bulizott, videójátékokat játszott.

Ha végül úgy döntenek, hogy belépnek az egyházba, akkor maguk mögött kell hagyniuk a külvilágot, viszont, ha ellene döntenek, a közösségek többsége azt is elfogadja.

A kiközösítés általában azoknak a sorsa, akik felnőttként először az amish egyházhoz való csatlakozás mellett döntenek, majd mégis kilépnek.

Egy átlagos amish közösség akkora, mint egy falu, 20–40 nagy létszámú családból áll, akik gazdálkodnak, üzleteket tartanak fenn, vagy külső munkaadóknak is dolgoznak. A legtöbb amish Pennsylvania, Ohio és Indiana államban él. Jelentős részük egy speciális német dialektust, a „pennsylvaniai németet” beszéli otthon, de megtanulnak angolul is, bár bizonyos közösségekben ezt kevéssé használják. A szokások változhatnak attól függően, mennyire konzervatív egy közösség. Pennsylvaniában kéthetente van istentisztelet, az énekes dicsérethez nem használnak hangszereket. Az amishok ismertek a kemény munka iránti elkötelezettségükről, erőszakellenes magatartásukról, valamint arról, hogy a megbocsátás fontosságát hirdetik. Nem térítő vallás, hanem úgy gondolják, hogy életmódjukkal tesznek bizonyságot Istenről.