MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Hogy mindenütt elérhető legyen az egészséges, tiszta ivóvíz

Hogy mindenütt elérhető legyen az egészséges, tiszta ivóvíz

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

„A rendszer fejlesztése és korszerűsítése elengedhetetlen."

Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. több mint ötven településen van jelen víziközmű szolgáltatóként, Tolna megyében és a megyén kívül is biztosítja az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást. A társaság munkáját segíti akkreditált laboratóriuma, amely a lakosság és a vállalkozások számára is rendelkezésre áll. Mint minden közműszolgáltató cég, az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. is nagy gondot fordít a megbízható, minőségi szolgáltatásra, aminek alapvető feltétele a korszerű, biztonságos technológia fenntartása, illetve megteremtése. Az ivóvízminőség alapvető kérdés. A rendszer fejlesztése és korszerűsítése elengedhetetlen, fogalmazott Takács Péter műszaki vezérigazgató-helyettes, aki a tavalyi év után az idei tervekről beszélt.

– Az ivóvízminőség-javító beruházásokra a helyi önkormányzatok pályáznak, jórészt Európai Uniós finanszírozással. Ez egy szigorúan szabályozott folyamat, amibe optimális esetben bevonják az üzemeltetőt az előkészítés, tervezés, kivitelezés során. Jellemzőn 2015-ben már megtörtént számos településen az ivóvízminőség- javító beruházás, de voltak, akik akkor nem tudták meglépni ezt a fontos lépést – mondta a szakember.

 

– Vagyis az önkormányzatok pályázhatnak, Önök pedig szolgáltatóként segítik ezeket a beruházásokat.
– Így van, örülünk és együttműködünk ezekben a projektekben. 2021 nyarán Harcon zárult az ivóvízminőség-javító beruházás, 2022 évben, pedig Diósberény, Szakadát településeken a KEHOP keretében megvalósuló projekt. Jelenleg is zajlik a Kölesd–Kistormás-Borjád települések ivóvízminőség-javító beruházása, a tervek szerint ez tavasszal zárul majd. Ezzel párhuzamosan tervezési fázisban Miszlán is indul egy hasonló beruházás, ami szintén az ott élők ivóvíz-ellátását hivatott javítani a jövőben.

– Mely települések érintettek ezekben a programokban, kik és miért pályáznak?
– A legfontosabb kritérium, hogy milyen komponensek találhatók a hálózatba kerülő mélyfuratú kutak vizében.
A minőséget meghatározó anyagok jelen- létét és mennyiségét vizsgálják, ez az arzén, vas, mangán, bór, nitrit, ammónium. Az említett településeken nem működött víztisztító technológia, vas-mangántalanító, illetve ammóniummentesítő technológia, ezeket kell kiépíteni. A program keretében, ha szükséges, megtörténik a víztermelő kutak felújítása, továbbá víztározó medencék felújítása.
A teljes beruházása összeg körülbelül húsz százaléka a hálózat korszerűsítésére fordítható, vagyis az elavult csöveket is kicserélik, ezenkívül a teljes hálózat tisztítása is megtörténik. Ennek során a csövekben lerakódott biofilmréteg eltávolításra kerül.

– Azon kistelepülések lakossága is egészséges, tiszta csapvizet ihat, ahol nincsen külön kiépített technológia?
– A megbízhatóság alapvető, szolgáltatóként elmondhatom, hogy minden vízmű a területén rendszeresen monitorozza az ivóvizet, és az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. saját akkreditált laboratóriumában vizsgálják be.

– A szakmai minőség biztosított. Mit gondol, tényleg legjobb választás a csapvíz fogyasztása?
– Magyarországon sokkal jobb a kinyerhető víz minősége, mint számos más országban, vagyis szerencsések vagyunk. Azon településeken, ahol határérték feletti szennyezés tapasztalható, már megtörtént, vagy éppen folyamatban van a vízkezelési technológia kiépítése. Nagyon kevés, és periférikus lakott hely maradt ki ebből. Közműszolgáltatóként
a legmagasabb minőség elérését célozzuk meg. A lakosságnak szóló régi szlogenünk aktuálisabb, mint valaha: igyunk csapvizet! Kiváló minőségű, környezetbarát és a legolcsóbb.