MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Hivatásuk a munkavédelem: az Ergonom Kft. három évtizede

Hivatásuk a munkavédelem: az Ergonom Kft. három évtizede

Ergonom Munkavédelmi és Szolgáltató Kft.

A gazdaság szereplői mellett a térség lakóit is odaadóan segítik, ezt elismerve a Szekszárd Javáért kitüntető címet kapták meg.

Az Ergonom Munkavédelmi és Szolgáltató Kft-t 32 éve alapították Szekszárdon. A munkavédelem szinte minden területét felölelő tevékenységével segíti a vállalkozásokat, a legkisebbektől kezdve egészen a multinacionális cégekig. Neve a szakértelemmel, megbízhatósággal forrt össze. A gazdaság szereplői mellett a térség lakóit is odaadóan segítik, ezt elismerve a Szekszárd Javáért kitüntető címet kapták meg. Ennek apropóján Tóth Zsuzsanna ügyvezetőt kértük egy kis visszatekintésre, aki a cégvezetés mellett szakmai vezetőként is jegyzi a vállalkozást.

– Édesapám, Tóth László, munkatársaival együtt a munkabiztonság területén alapította meg 1990-ben a céget. Később, amikor 1995-ben lehetőség nyílt rá, üzemorvoslással is elkezdtek foglalkozni, hiszen a két terület szorosan kapcsolódik – mondja az ügyvezető. – Azóta is erre a két fő pillérre épül a munkánk. Hozzá kapcsolódik a tűzvédelem, a környezetvédelem, a gépvizsgálatok, melyek a vállalkozások számára fontosak. Az élet és az igények hozták, hogy a képzések is a tevékenységi körbe kerültek, elsősegélynyújtó-, munkavédelmi képviselőket képző-, illetve kisgépkezelői tanfolyamokat szervezünk. A környéken egyedülálló szolgáltatásunk a menedzserszűrés, amit egyre többen vesznek igénybe. Nem csak a vezetők, de minden foglalkoztatott számára fontos, hogy időközönként felmérjék az egészségi állapotát, ezzel a komolyabb bajok is megelőzhetők.

Két generáció – közös cél. Tóth Zsuzsanna, az Ergonom Kft. ügyvezetője, és édesapja Tóth László, a cég alapítója, a kitüntető díjjal.

– Vagyis mindennel foglalkoznak, ami a munkabiztonsághoz, üzemorvosláshoz foglalkozás- egészségügyhöz kapcsolódik…
– Igen, de inkább azzal egészíteném ki, hogy a két szakterület szorosan összekapcsolódik több ponton, és ezekből kiindulva építettük fel a szolgáltatási palettánkat. A szerződött ügyfeleinknél munkavédelmi szemléket tartunk, munkanapokon rendelkezésre állunk, a felmerült szakmai kérdésekben tanácsot adunk, segítjük, támogatjuk őket. Elkészítjük és naprakészen tartjuk a szakmai dokumentációkat pl.: a munkavédelmi, tűzvédelmi szabályzat, munkavédelmi szempontú kockázatelemzés, oktatási tematikák. Előre bejelentett hatósági ellenőrzéseken veszünk részt, és előtte felkészítjük ügyfeleinket. Sajnos előfordul, hogy munkabalesetek kivizsgálásában kell részt vennünk. Bár éppen a balesetek megelőzéséért dolgozunk.

– Az üzemorvoslás kiemelt szerepet tölt be az Ergonom Kft. szolgáltatásai között, hogy szervezték meg ezt a területet?
– Saját rendelőt 2 városban működtetünk, Budapesten, és a székhelyünkön, Szekszárdon. Ezen kívül 70 alvállalkozó üzemorvossal tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket, országszerte.

– Több mint három évtized nagy idő. Mi a titka a sikeres vállalkozásnak?
– A legfőbb értékünk a tisztességes piaci magatartás. Egy nagyon szabályozott jogszabályi környezetben kell működnünk, ami nem könnyű. A másik fontos tényező a minőségi, támogató munkakörnyezet a kollégáink – 35 főállású dolgozó – számára, ami a csapatmunka egyik alapjaként is megfogalmazható. Végül a sokoldalúságot említeném, többféle iparágban tudjuk ügyfeleinket kiszolgálni.

– Egy városi díjat kaptak, melyben a Szekszárd javáért végzett tevékenységet ismerte el a helyi közösség. Mit jelent Önnek ez a díj?
– Öröm és büszkeség az Ergonom kollektívája számára. Fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást, ezért támogatunk több helyi kezdeményezést, rendezvényt, ala-
pítványt, amelyekkel értékeink mentén azonosulni tudunk. Meggyőződésem, hogy azzal is Szekszárd javát szolgáljuk, hogy évtizedeken át családoknak nyújtottunk és nyújtunk ma is megélhetést, és tudásalapú cégként hozzájárulunk, hogy a környéken maradjanak a diplomás, pályakezdő fiatalok.