MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Hivatalosan is előbújt Putyin magánhadserege

Hivatalosan is előbújt Putyin magánhadserege

g7.hu

„A W-zenekar rád vár” – hirdeti egy reklám az orosz Jekatyeringburg forgalmas részén, három katonát ábrázolva.

 A toborzóplakátok és hirdetések sokasodása a háború kitörése óta szinte mindenhol – köztük Magyarországon is – megfigyelhető, ám ebben az esetben a W-zenekar nem egy szleng az orosz hadseregre, hanem a Wagner-csoportot jelöli, ez pedig kifejezetten meglepő módszernek minősül.

A Wagner-csoport ugyanis hivatalosan sosem létezett. Bár szervezetét tekintve egy a sok – nemzetközileg is elterjedt angol kifejezéssel – PMC közül (Private Military Company, azaz katonai magánvállalat), nincs mögötte egy konkrét cég, nem tagja az orosz reguláris erőknek, soha senki nem ismerte el, hogy a szervezetnek bármi köze lenne Oroszországhoz, ám tagjai rendszeresen bukkannak fel a világ konfliktuszónáiban, ahol Oroszország érdekei ezt megkívánják – többek között Ukrajnában is.

Gyenisz Korotkov, a Novaja Gazeta egykori újságírója régóta követte a Wagner-csoportól szóló információkat, és a Guardiannak azt nyilatkozta, hogy a plakátok megjelenése egyértelművé tette, hogy a Wagner-csoport taktikát váltott, Putyin ukrajnai inváziója óta már nincsenek rászorulva arra, hogy a kilétüket elfedjék a nyilvánosság elől.