MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Hetven halott, 1300 eltűnt a németországi áradásokban

Hetven halott, 1300 eltűnt a németországi áradásokban

hvg.hu

Egyes tartományokban komplett városokat árasztott el a víz.

Az utóbbi idők legsúlyosabb áradása pusztít Németországban és Belgiumban, az özönvíz eddig 70 ember halálát okozta, 1300-at pedig eltűntként tartanak nyilván.

A heves esőzés kedden kezdődött, de olyan intenzitással, hogy a Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban egész városokat öntött el a csapadék.

A legtöbb halálos áldozatot Németországban követelte az ítéletidő, Belgiumban tizenegy elhunytról tudni.

Az évtizedek óta nem látott esőzést a klímaváltozással magyarázzák a szakértők, akik szerint pénteken újabb csapadékzóna érkezik, így a vízszint még tovább emelkedhet.

A mentési munkálatokat Németországban több száz katona segíti. Sok helyen az összerogyott épületek tetejére menekültek az emberek, őket helikopterekkel igyekeznek elhozni.

Maastrichtot el kell hagyni

A dél-hollandiai Maastricht városa felszólította mintegy tízezer polgárát, hogy hagyja el otthonát, és keressen védelmet az árvíz elől – írta az MTI.

A hollandiai Limburg tartományban fekvő Maastricht több városrészét kiürítik – jelentették be a helyi hatóságok. Azt mondták, hogy a Maas folyó az éjszaka folyamán várhatóan lakott területeket fog elárasztani. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát.

A hollandiai folyók vízszintje a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt gyorsan emelkedett. A hadsereg több száz katonát küldött segítségül.

A holland királyi pár csütörtök este az árvíz sújtotta térségbe utazott, ahol helyi polgárokkal és polgármesterekkel találkozott. Annelies Verlinden belügyminiszter az Európai Unió polgárvédelmi mechanizmusának elindítására szólított fel, Franciaország, Olaszország és Ausztria pedig sürgősségi segítséget ajánlott fel.

A csaknem 200 ezer lakosú Liege városának központi pályaudvarát csütörtök délután lezárták. A városban az áram-, a gáz- és a vízellátás is akadozott. A Maas folyó mentén élőket felszólították, hogy hagyják el otthonukat.