MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Hétmillió tulipán parkja

Hétmillió tulipán parkja

drivemagazine.sk

A holland Keukenhofban hétmillió tulipán, krókusz, jácint és más hagymás virágok teszik színpompássá a tavaszt.

Egy vérbeli kertbarátnak a tulipánokról nem véletlenül éppen Hollandia jut az eszébe. Nincs még egy ország a világon, ahol olyan nagy tömegben és olyan hatalmas területen termesztenének tulipánt, mint itt. Azonban még Hollandiában is van egy hely, ahol végképp minden erről a bájos tavaszi virágról szól!

Az Amszterdam és Hága között nagyjából félúton fekvő Lisse városban található Keukenhof park a tavaszi hagymás virágok rajongói számára egy valóságos földi Paradicsom. A helyi kastélyt körülvevő parkot és a kerteket (Keukenhof = konyhakert) 1949-ben alakították át – így alakult ki Hollandia legnagyobb virágparkja. A park létrehozásával a város akkori vezetésének az volt a célja, hogy egy olyan területet biztosítsanak a holland kertészek és virághagyma-termelők számára, ahol természetes környezetben, de mégis reprezentatív módon mutathatják be termékeiket a világnak.

A 32 hektáron elterülő parkot a méretei miatt Európa virágoskertjének is nevezik, ahol a hivatalos adatok szerint évente mindegy hétmillió virághagymát ültetnek el. A március végétől május közepéig látogatható park a tulipánok virágzása idején a legpompásabb. Az ideális időpont a látogatásra április közepe, amikor már minden virág teljes szépségében van. Ebben az időszakban 30 különböző virágkiállítást rendeznek a parkban, valamint a holland királyi család tagjairól elnevezett pavilonokban. 2022-ben Keukenhof március 24-től május 15-ig várja a látogatókat, a tematikus virágkiállítás pedig a „Virágklasszikusok” elnevezést viseli. A rendezvényhez az ihletet az idén 200 éves jubileumát ünneplő hágai Mauritshuis Múzeum leghíresebb Rembrandt- és Vermeer-festményei szolgáltatták.

Keukenhof a nemzetközi virágkereskedelem legnépszerűbb, ikonikus rendezvényhelyszíne, különös tekintettel a virághagymákra. Egy hatalmas, színpompás kirakat, ahol nyolc hét alatt bemutatják mindazt, amit a holland kertészek és nemesítők tudnak. Emellett azonban Hollandia egyik legfontosabb turisztikai látványossága is, melyet minden évben több millió látogató keres fel a világ minden tájáról. Igaz, csak két hónapig, a tavaszi virágzás időszakában várja a látogatókat, aminek az az oka, hogy az év többi részében a jövő évi kiállításra készülnek. Ez a két hónap viszont lélegzetelállító élményt ígér: a parkban hétmillió tulipán, nárcisz, jácint, krókusz és más hagymás virág nyílik, ahol a több száz résztvevő cég egy élő katalógusban kínálja termékeit az érdeklődőknek. A pavilonokban ötszáz virágárus több mint húsz érdekes kiállításon mutatja be a vágott virágok és cserepes növények hatalmas választékát.

Ha Keukenhofban csak a legérdekesebb látnivalókat szeretnénk megtekinteni, akkor is egy teljes napot érdemes rászánni. A hatalmas park úgy lett kialakítva, hogy a felnőttek és a gyermekek számára is megfelelő helyet biztosítson a kikapcsolódásra és a szórakozásra. A park egyes részei pihenőhelyként szolgálnak, ahol virágokkal körülvett padokon ülve gyönyörködhetünk a csodálatos kertben, a legkisebbeket pedig játszóházak és mászókák várják. Keukenhof különböző részeit 15 kilométernyi gyalogút köti össze, melyek közül a leglátványosabb a Hírességek sétánya, mely csupa olyan virágágyás mellett halad el, amelyeket híres emberekről elnevezett tulipánokkal ültettek teli.