MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Hét év alatt több mint 4500 családtól vonták meg a támogatást...

Hét év alatt több mint 4500 családtól vonták meg a támogatást...

telex.hu

...mert nem tudták teljesíteni a vállalt gyerekszámot.

Tállai András államtitkár a Világgazdaság kérdésére elmondta, 2022-ben, november végéig közel 30 ezer csokszerződést (családok otthonteremtési kedvezménye) kötöttek meg, ami megközelíti a tavalyi rekordértéket: 2021-ben 40 ezren igényelték sikeresen a csok-támogatást.

„Idén az érintettek közel fele használt lakás megvásárlásához vette igénybe az állami támogatást, majdnem kilencezren új lakást szerettek volna venni, nyolcezer-ötszáznál is többen pedig a falusi csok lehetőségeivel éltek.”

2015. július elseje óta az idei szerződésekkel együtt közel 217 ezer csokszerződést kötöttek már meg. A legtöbb, 126 ezer esetben használt lakás megvásárlásához igényelték az állami támogatást, majdnem 57 ezren pedig új otthon építéséhez vagy vásárlásához vették fel. 34 ezer falusi ingatlan megszerzéséhez, felújításához járult hozzá az állami támogatás – közölte a számokat a miniszterhelyettes a Világgazdasággal.

A csoktámogatás feltétele minden esetben a gyerekvállalás. A támogatás meglévő gyermekek után és gyerekvállalási tervek alapján is igényelhető.

2015 júliusa óta több mint 78 ezer olyan szerződés jött létre, amelyben a házaspárok gyerekvállalása szerepelt a támogatás feltételeként.

Tállai ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Annyi biztos, hogy a csok programja több tízezer gyermek megszületésében játszhatott szerepet.”

A gyerekvállalásra egy gyerek esetén négy, kettőnél nyolc év áll rendelkezésre. Új lakás építése, illetve vásárlása esetén – a meglévő gyerekeket is figyelembe véve – a harmadik gyermek megszületésére tíz évig van lehetőség. A csok 2015-ös indulása óta még csak hét év telt el, eddig tehát csak az egy gyerek vállalásához megadott négyéves határidő telt le – mondta az államtitkár.

A 2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyerek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül új lakás építése, vásárlása kapcsán 670, használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyermek – összesen tehát 4520 családtól vonták meg emiatt a támogatást.

Egyéb feltételek nem teljesítése miatt, hatósági határozattal 1292 esetben vonták vissza a csoktámogatást.

Fontos azonban – hangsúlyozta Tállai –, hogy még ebben az esetben is van lehetőség fizetési halasztást vagy részletfizetést kérni a jogszabályban meghatározott esetekben. Az államtitkár hozzátette: a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy fejlessze a jelenlegi családtámogatási rendszert.