MENÜ
2021. október 21.
Orsolya
Házi őrizetben a belarusz ellenzéki újságíró és barátnője

Házi őrizetben a belarusz ellenzéki újságíró és barátnője

444.hu

A fehérorosz ellenzéki újságírót és Szofija Szapegát május 23-án egy eltérített Ryanair-gépről rángatták le.

Azóta tartják őrizetben mindkettejüket, a BBC szerint a börtönből most házi őrizetbe helyezték őket.

Az újságíró apja, Dzmitrij Prataszevics azt mondta, fiát és orosz barátnőjét Minszkben, két külön lakásban tartják fogva: „Még mindig a hatóságok teljes felügyelete alatt állnak, nem ejtették az ellenük szóló vádakat.” Hozzátette, arról, hogy Prataszevics milyen állapotban van, semmilyen tájékoztatást nem adnak a családnak.

„A házi őrizet nem jelent szabadságot, még mindig vád alatt állnak, minden lépésüket figyelik. Ez pedig annyit jelent, hogy továbbra is túszok”– mondta Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető, aki hozzátette, hogy kapcsolatban áll a pár családtagjaival, és hogy a fehérorosz hatóságok senkinek sem adnak információt Prataszevicsről.

A fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe Prataszevicset, a Nexta 26 éves főszerkesztőjét és barátnőjét, miután a hatóságok bombafenyegetésre hivatkozva eltérítették és minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair Athén-Vilnius járatát, amin a pár utazott. A Nexta szerepéről itt írtunk bővebben.

Az őrizetbe vétel nemzetközi felháborodást váltott ki, és újabb szankciókat jelentettek be miatta Fehéroroszország ellen.

Prataszevicset többek között tömeges zavargások szervezésével vádolják, amiért akár 15 év börtönbüntetést is kaphat.