MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Házasodhatnak az azonos neműek Kubában

Házasodhatnak az azonos neműek Kubában

444.hu

Legalizálták a melegházasságot és az örökbefogadást Kubában az új családtörvényről szóló népszavazás után.

A vasárnapi népszavazáson kétharmados többség szavazott arra, hogy azonos nemű párok is házasodhassanak, örökbe fogadhassanak, és a béranyaságot is engedélyezték a kommunista országban.

A hétfői előzetes eredmények szerint akár a 66 százalékot is elérheti az igenek aránya, a törvény módosításához pedig a választók 50 százalékának jóváhagyása szükséges. A népszavazásra egyébként súlyos energiaválság idején került sor, több millió ember maradt áram nélkül a szigeten.

Nagy pillanat is lehetne ez Kuba számára, ahol ötven évvel ezelőtt a melegeket még munkatáborba küldték, sokan mégis visszásnak tartják az új törvényt. Pár napja Tóth-Szenesi Attila írt a 444-en arról, hogy még a melegek és melegjogi aktivisták sem feltétlenül örültek a törvényjavaslatnak, sokan inkább nemmel voksoltak, hogy szavazatukkal ne legitimálják az ország diktatórikus rendszerét. Kubában egypártrendszer van, rendszeresek az állam által elkövetett visszaélések, jogtalan bebörtönzések, kínzások, tisztességtelen perek és utazási korlátozások.

Sokan azért is kritizálták a népszavazást, mert szerintük a kormány nem mer saját hatáskörben törvényt hozni egy olyan alapvető jogról, mint az azonos neműek házassága, ehelyett az állampolgárokra hárítja a felelősséget. Egyes nézetek szerint az új szabály inkább csak amolyan kirakattörvény, a Nyugatnak szóló üzenet, és persze figyelemelterelés Kuba változatlanul pocsék gazdasági helyzetéről, a romló életkörülményekről..