MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Hatvan éves ifjak: Frédi és Béni

Hatvan éves ifjak: Frédi és Béni

hvg.hu

A kőkorszak örök: 60 éve rajzolja karikatúránkat Frédi és Béni.

Generációk óta velünk él a Flintstone család, amely a legendás Hanna–Barbera-páros sok más legendás rajzfilmje közül az első volt, amely eredendően felnőtteknek készült, így minden más rajzfilmet is megelőzve először került főműsoridőben a tévébe. A sorozat nálunk azért is különleges, mert a magyar szöveggel és szinkronnal talán jobb is, mint az eredeti.

Hatvan évvel ezelőtt új korszak kezdődött a rajzfilm-történelemben. A műfaj elérte a felnőttek világát. Addig a rajzfilmekben állatok, mesehősök játszottak a gyerekeknek, a sorozatok néhány perces epizódokból álltak, a moziban is, a tévében is a gyereksávban volt a helyük. Ez 1960. szeptember 30-án 20 óra 30 perckor változott meg, amikor az ABC amerikai tévétársaság megkezdte a felnőtteknek (is) szóló A Flintstone család (The Flintstones) huszonöt perces epizódjainak sugárzását. A hatodik évad végén, 1966. április elsején, a 166. epizód bemutatásával zárult a kőkorszakban játszódó sorozat, amely összesen hetven órában parodizálta az amerikai kertvárosok tipikus családi életét, de sokan mások is magukra ismerhettek benne.

Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki frenetikus sikert aratott. Három évtizeden át, a Simpson-család bemutatásáig ez volt a legsikeresebb rajzfilmsorozat Amerikában és a világon. A TV Guide 2013-ban minden idők második legjobb rajzfilmjének minősítette (a Simpson család után). A sorozatot napjainkban is nyolcvan országban tartják a televíziók műsorán.

A sorozat alkotói, William Hanna (1910–2001) és Joseph Barbera (1911–2006) minden idők legsikeresebb rajzfilmesei voltak. Tom és Jerry, Foxi Maxi, Maci Laci, A hupikék törpikék, Turpi úrfi, a Jetson család, a Scooby-Doo, a Flúgos futam, Magilla gorilla, Praclifalva lakói mind az ő nevükhöz fűződik. Az angol nevek sorrendjét nem ismerő sok magyar gyerek női keresztnévnek hangzó családnevük után nőknek képzelte őket.


William Hanna (jobbra) és Joseph Barbera a Titkos mókus és az Atomhangya premierje előtt, 1965-ben Férfimunka
Wikipédia / NBC Television / Közkincs

Közös munkájuk 1940-ben kezdődött a Tom és Jerryvel, amelynek 114 epizódjából tizenhármat jelöltek Oscar-díjra, és azt hét meg is kapta. Két évtizedig dolgoztak a Metro-Goldwin-Mayer rajzfilmes részlegénél, és amikor az MGM felhagyott a rajzfilmkészítéssel, mert a televízió kiszívta a rajzfilmek gyerekközönségét a mozikból, megalapították a saját cégüket.

Követték a közönségüket a televízióba, és megpróbálták visszanyerni a felnőtt publikumot is. A moziban ugyanis kísérőként meg kellett jelenniük felnőtteknek, és ott pironkodás nélkül élvezhették a gyerekfilmeket, de a televízióban külön ki kellett szolgálni őket. Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki teremtett a rajzfilmnek felnőtt közönséget. Annyira felnőttet, hogy a sorozat első két évadát a Winston cigaretta gyártója szponzorálta. Flintstone-ék megjelentek a cigarettareklámokban és az epizódok egy részébe is beépítettek Winston-hirdetéseket.

A két zseniális rajzfilmes egy ideig bizonytalankodott, hol is játszódjék a sorozat. Az ókori Rómában vagy indián környezetben? Végül a kőkorszak nyert, melyet összekombináltak a néhány tízmillió évvel korábban kihalt állatok világával, például a kardfogú tigrissel és Flintstone-ék házőrző dinójával, mely a gazdáját rendszerint kipenderíti a házából. Ezzel a kombinációval bőséges humorforrást nyitottak meg, mert az ősi állatok megszemélyesítették az összes háztartási gépet, amellyel egy tipikus kertvárosi kisember rendelkezett a hatvanas évek Amerikájában.

Eredetileg Flagstones (kőlap) nevet szánták a kőkorszaki családnak, végül azonban a flint – kovakő, pattintott kőszerszám – győzött. A Kovakövi főcsalád három tagból állt volna. Frédinek és Vilmának eredetileg a sorozat elejétől lett volna egy fia, végül azonban ekkor is, később is lemondtak róla. A harmadik évadban ugyan megszületett a gyermekük, de a marketingesek meggyőzték Hannáékat, hogy legyen inkább kislány, mert azt jobban szeretik a nézők, és a kislányfigurák kelendőbbek. Így született meg Enikő. Ha Kovaköviéknek nem is, Kavicsiéknak, Béninek és Irmának összejött a fiú. Nem természetes úton ugyan – mert a meddőség problémáját is belevitték a sorozatba – hanem örökbefogadás által.