MENÜ
2024. július 25.
Kristóf, Jakab
Háromszázezer eurót ér a Mona Lisa híres másolata

Háromszázezer eurót ér a Mona Lisa híres másolata

telex.hu

Több mint százmillió forintért kelhet el egy aukción.

A replikát leginkább annak korábbi tulajdonosa, Raymond Hekking miatt lehet ismerni, aki a '60-as években megpróbálta bebizonyítani, hogy valójában az ő példánya az eredeti festmény – írja a BBC.

A másolatot a Christie's párizsi szárnya bocsátja majd árverésre online június 11-e és 18-a között. Az aukciós ház közleményében úgy fogalmazott, hogy a festmény, illetve annak története jól mutatja azt a bűvhatást, amit a Mona Lisa, illetve Leonardo da Vinci kisugárzása mindig is gyakorolt az emberekre. Pierre Etienne, az 1800-as évek előtt alkotó festőművészek munkájára fókuszáló Old Master Paintings igazgatója az aukciós háznak elmondta, hogy Hekking Mona Lisája egy olyan ember álma, aki megszállottja volt a művészetnek.

Az eredeti, valamikor a 16. század elején festett Mona Lisa kétségtelenül a világ egyik, ha nem a legismertebb festménye, Da Vincit pedig nem kis részben emiatt a történelem egyik legjobb festőművészeként tartják számon. A Hekking-replika ugyanakkor a maga nemében legalább ennyire lenyűgöző, ez ugyanis nem pusztán egy másolat, hanem egy teljesen autentikus, egyedi vonásokkal is rendelkező reprodukciója az eredeti festménynek.

Az alkotója ismeretlen, csak annyit lehet tudni róla, hogy valamikor a 17. század elején festhette a képet, és Da Vinci olasz követője lehetett.

Ez önmagában is jóval érdekesebbé teszi a festményt a legtöbb másolatnál, ám legalább ugyanilyen érdekes az is, hogy egykori tulajdonosa, Raymond Hekking – aki amúgy az ‘50-es évek végén három angol fontért vásárolta meg a képet egy nizzai műkereskedőtől – a ’60-as években megpróbálta bebizonyítani, hogy valójában ez a Mona Lisa eredetije. A festmény 1961-ben Amerikába látogatott, Hekking pedig ezt kihasználva bejelentette, hogy a Mona Lisa 1911-es ellopása után, 1913-ban egy másolatot juttattak vissza a Louvre-ba. Mint mondta, az eredeti mű évekkel később nála kötött ki, ennek az elméletnek pedig hatalmas hírverést is kreált, még egy filmet is csinált, hogy bebizonyítsa az igazát.

Egy látogató sétál el az eredeti Mona Lisa mellett a párizsi Louvre-ban. Forrás: Alain Jocard / AFP
Ezt később teljes bizonyossággal megcáfolták, ám ez a közjáték csak még többet adott hozzá a festmény értékéhez, amely a korábbi becsléseket is messze túlszárnyalhatja majd. Korábban arra is volt már példa, hogy egy ehhez hasonló 17. századi replika több mint másfél millió dollárért kelt el, 2019-ben egy New York-i árverésen fizettek ennyit egy Mona Lisa-másolatért. Ugyancsak két éve robbant ki a jogi csatározás egy állítólagos második Mona Lisa körül is, amelyet Da Vinci korábban festhetett, mint a Louvre-ban függő példányt.