MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Harmincnégy év börtönre ítéltek egy szaúdi nőt twitterezésért

Harmincnégy év börtönre ítéltek egy szaúdi nőt twitterezésért

hvg.hu

Salma al-Shehab bűne az volt, hogy a szaúdi trónörököst bíráló tweeteket osztott meg.

Harmincnégy év börtönre ítéltek Szaúd-Arábiában egy nőt, mert twitterezett, illetve olyan másként gondolkodókat követett, akik kritizálják az országot irányító trónörököst, Mohammed bin Szalmánt (képünkön) és retweetelte azok bejegyzéseit – írja a The Guardian.

Az elítélt 34 éves Salma al-Shehab – aki két kisgyermek édesanyja – a Leeds-i Egyetem diákja. A lap szerint 2018-ban ment az Egyesült Királyságba, hogy Leedsben folytassa a PhD-jét. 2020 decemberében tért haza Szaúd-Arábiába nyaralni, és azt tervezte, hogy két gyermekét és férjét is magával viszi az Egyesült Királyságba. Ezután a szaúdi hatóságok kihallgatásra hívták, végül letartóztatták és bíróság elé állították a tweetjei miatt.

Eredetileg három év börtönbüntetésre ítélték, amiért „bűncselekményként” egy internetes honlapot használt „nyilvános zavargások szítására és a nemzetbiztonság destabilizálására”. Egy fellebbviteli bíróság azonban hétfőn meghozta az új ítéletet – 34 év börtönbüntetést, amelyet 34 éves beutazási tilalom követ –, miután egy ügyész arra kérte a bíróságot, hogy más állítólagos bűncselekményeket is vegyen figyelembe.


Az Instagramon összesen 159 követője van Salma al-Shehabnak, a Twitteren 2597. Általában hétköznapi dolgokról posztolt, néha megosztotta az ellenzékiek tweetjeit. A most meghozott ítélet ellen a nő még fellebbezhet.

A The Guardian még megjegyezte, a bíróság hetekkel Joe Biden amerikai elnök szaúd-arábiai látogatása után hozta meg ezt az ítéletet, amely az emberi jogi aktivisták figyelmeztetése szerint felbátoríthatja a királyságot, hogy fokozza a másként gondolkodók és más demokráciapárti aktivisták elleni keményebb fellépést.