MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Harmincmillió forintos végkielégítés

Harmincmillió forintos végkielégítés

mfor.hu, fotó: 24.hu

Ekkora összeget még soha nem fizettek ki távozási pénz gyanánt egyetlen kormánytagnak sem.

Nem távoznak üres kézzel azok a miniszterek, akik nem kapnak szerepet az új Orbán-kormányban. Négy ilyen politikus van, és a kormánytagok jogállásáról szóló törvény alapján valamennyien hat havi illetményüknek megfelelő összeggel búcsúzhatnak - írja a 24.hu.

A lap számításai szerint a legtöbb pénzt a két tárca nélküli miniszter kapja.

Süli János és Mager Andrea 5-5 millió forintos havi fizetése után 30-30 millió forintot kap majd egy összegben az új kormány megalakulásától számítva 15 napon belül.
Ekkora összeget még soha nem fizettek ki távozási pénz gyanánt egyetlen kormánytagnak sem - jegyzi meg a lap.

Süli János a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt 2017 óta. A 24.hu számításai alapján azóta közel 250 millió forintnyi fizetést kaphatott, miközben az erőmű bővítési munkálatai jelentős csúszásban vannak. A paksi bővítésnek egyébként nem lesz új minisztere az új Orbán-kormányban, a beruházással kapcsolatos feladatok várhatóan Szijjártó Péter külügyminiszterhez kerülnek majd.

Mager Andrea az állami vagyonért felelt tárca nélküli miniszterként négy éven keresztül, posztját pedig szintén jogutód nélkül szüntetik meg.

A két tárca nélküli miniszter fizetését egyébként 2018 augusztusában emelték meg 1,1 millió forintról 5 millió forintra, hogy igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez. A többi miniszter fizetése ehhez képest még most sem éri el a 2 millió forintot.

Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek 1 millió 979 ezres miniszteri fizetése volt, ezután 11,9 millió forint végkielégítést kapnak majd.