MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Harmincéves a világ valaha élt legidősebb kutyája

Harmincéves a világ valaha élt legidősebb kutyája

senior.hu

Bobi csodával határos módon menekült meg.

Miután a világ korábbi legidősebb kutyusa, Spike jobblétre szenderült, új Guinness-rekorder „született”. Sőt, különös módon egy sokkal idősebb kutya, a valaha élt legidősebb kutya vette át a címet.

Bobi 30 éves és 266 napos volt 2023. február 1-jén, a rekord hitelesítésekor.
Egész életét a Costa családdal élte, Portugália vidéki részén, Conqueiros település mellett. A fajtiszta Rafeiro do Alentejo, ami egy portugál juhászkutya fajta, általában 12-14 évig él. Bobi születése azonban 1992-ben került rögzítésre a helyi állatorvos által, aki igazolta a születési dátumot.

A portugál matuzsálem élete már a kezdetektől fogva valóságos csoda.
Bobi egyike volt annak 4 hím kölyöknek, akik a család egyik fatároló sufnijában látták meg a napvilágot. Leonel Costa akkor 8 éves volt – most 38. Az apja vadászként dolgozott, így mindig számtalan kutya vette őket körbe. Éppen ezért a családfő úgy döntött, hogy nem tartják meg az újszülött ebeket. Akkoriban nem túl humánus módon végeztek az állatokat, például élve eltemették őket egy gödörbe.

Így aztán a kölykök születésének másnapján a Costa család felnőttjei villámgyorsan összeszedték a kutyákat, amíg az anyjuk, Gira épp nem volt ott. A sietségben azonban nem vették észre, hogy egy kiskutya a helyiségben maradt. Leonel és testvérei nagyon szomorúak voltak mindaddig, amíg fel nem fedezték, hogy Gira továbbra is bejárkál a melléképületbe. Követni kezdték és akkor vették észre Bobit. A fák közé megbúvó kutyust megpróbálták titokban tartani a szüleik előtt. Tudták, hogy ha az állatnak kinyílik a szeme, már megmenekült, mivel a babona szerint ekkor már nem szabadott elpusztítani. Mire Leonel szülei felfedezték Bobit, már túl késő volt megszabadulni tőle, úgyhogy családtaggá vált.


A kutyus hosszú életének egyik titka a gazdája szerint a békés, nyugodt falusi környezet, amiben él.
Soha nem került láncra, de még pórázra sem, mindig szabadon járhatott a család házát körülölelő farmon. Bobi rendkívül társaságkedvelő, számtalan más állattal együtt nőtt fel.

A rekorder így idős korára már kevésbé kalandvágyó, nehezen jár, ezért ideje nagy részét a hátsó kertben tölti 4 macska barátjával együtt. A látása is sokat romlott, gyakran nekimegy a tárgyaknak. Szeret heverészni, főként evés után, a hideg napokon pedig a tűz köré fekszik.

Ami az étrendjét illeti, Bobi mindig emberi ételeket evett, vagyis ugyanazt, ami a család asztalára került. Igaz, előtte a gazdi vízbe áztatja az ételt, így eltávolítva a fűszerek többségét. A kutyus sok vizet iszik – napi kb. 1 litert és emiatt sokat is pisil. Ami az egészségét illeti, Bobi viszonylag problémamentes életet élvezhetett, noha 2018-ban nagy ijedtséget okozott, hogy hirtelen összeesett légzési nehézségeket követően.

Leonel egészen mostanáig nem gondolt bele, hogy Bobi lehet a világ legidősebb kutyája. Valahogy náluk az állatok mindig hosszan éltek, ez megszokott volt számára. Gira 18 évesen hunyt el, egy másik kutyus, Chicote pedig 22 évet élt. Bobi azonban mg őket is túlszárnyalja, egyben ő az utolsó mohikán, aki számos, azóta elhunyt családtagra emlékezet. Leonel apja, bátyja, nagyszülei sajnos már nem élnek, de Bobi az ő emléküket is őrzi.

Bobi tehát a világ valaha élt legidősebb kutyája. Remélhetőleg a 31. születésnapját is szerető családja körében fogja ünnepelni május 11-én.

Az előző rekorder, Bluey, aki Ausztráliában élt és a szarvasmarhákat, juhokat terelte, 29 évesen és 5 hónaposan távozott a másvilágra.