MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Hamarosan átadják a Sagrada Família kilencedik tornyát, 5,5 tonnás üvegcsillag kerül a tetejére

Hamarosan átadják a Sagrada Família kilencedik tornyát, 5,5 tonnás üvegcsillag kerül a tetejére

444.hu

November 29-én teszik fel az 5,5 tonnás csillagot.

December 8-án adják át a barcelonai Sagrada Família székesegyház Szűz Máriáról elnevezett, 138 méter magas, kilencedik tornyát, melynek csúcsát egy nagy üveg-acél csillag koronázza.

Az Antoni Gaudí által tervezett templomnak 18 tornya lesz. A kilencedik toronyra - a templom második legmagasabb tornyára - november 29-én teszik fel az 5,5 tonnás csillagot, de először csak a hivatalos átadás után, december 8-án fog világítani.

Az 1,5 millió euróba (542 millió forintba) kerülő csillagot olyan anyagokból készítették, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és a napsugárzásnak. A belsejében 12 projektort helyeztek el, ezért úgy ragyog majd, mint egy új csillag Barcelona egén - fogalmazott Jordi Faulí, a székesegyház vezető építésze.

A Sagrada Família (Szent Család) székesegyház építésének befejezése nagy mértékben függ az idegenforgalmi bevételektől, ugyanis a munkálatokat az adományokból, szponzorációból és a látogatók jegyeinek bevételéből fedezik. A járvány azonban ezeket a forrásokat a látogatók elmaradása miatt elapasztotta. Bár az idegenforgalom ismét beindult, a járvány előtti szintet még nem érte el.

A becslések szerint az idegenforgalmi bevételek 2023 vége, 2024 eleje táján érik majd el a 2019-es szintet.

A katalán építész által tervezett katedrálist az UNESCO 2005-ben felvette a világörökségi listára. Az 1882-ben kezdődött építkezés a tervek szerint 2026-ra fejeződhetne be, száz évvel Gaudí halála után. A templomot fenntartó konzorcium azonban 2022 végén újra összeül, hogy meghatározza a befejezés várható dátumát.