MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Halálra fagyott honfitársaink

Halálra fagyott honfitársaink

24.hu

Január elejéig már 82-en fagytak meg Magyarországon.

Magyarországon 82-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma – tudatta pénteken a Magyar Szociális Fórum (MSZF). A halálesetek október eleje és január eleje között történtek. A kihűlés okozta életvesztés emelkedő tendenciát mutat a tavalyi év azonos időszakhoz képest, december közepéig 55 áldozatról tudtak.

Az emberjogi fórum szerint az áldozatok száma nem azért nőtt, mert most a tél hidegebb az előzőnél, a szociális háló nem védi meg az idős, beteg, magányos embereket. Az MSZF kéri a lakosságot, fokozott odafigyeléssel, törődéssel igyekezzen tőle telhetően pótolni az állami gondoskodás hiányát.

Az MSZF szerint az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben, túlnyomó részt lakásokban hűlt ki végzetesen, kisebbik részük pedig közterületeken. Többen kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után haltak meg.

A fórum korábban felidézte, hogy máig sem kapott választ 2018-ban írt levelére Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől, amelyben több kérdésre várt választ a tömeges fagyhalál veszélye miatt.

Mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért?
Egyáltalán foglalkozik-e ezzel, vagy pusztán menedékhelyek bővítésén fáradozik a társadalmi méretűvé vált probléma társadalmi megoldása helyett?
Mit kíván tenni a kormány azért, hogy ne kerüljenek börtönbe, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek?
Mit kíván tenni a kormány azért, hogy minden rászoruló időben kapjon elegendő tűzifát a szociális tűzifaprogram keretében.
Felelősséget vállal-e a kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte?
Mit kíván tenni a kormány a törvény által előírt közérdekű adatszolgáltatás érdekében a kihűléses esetekről?
Igényt tart-e a kormány a társadalmi szervezetek tapasztalataira, javaslataira a lakhatással és a hajléktalansággal összefüggő társadalmi kérdés megoldásában?
Mint ismeretes, a törvény 30 napban határozza meg a kötelező válaszadás határidejét – jegyezte meg az MSZF.

A kormány egyelőre annyit tett, hogy ismét életbe léptette a a vörös kódot, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézménynek a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A vörös kód az Észak- és a Dél-Alföldön érvényes csütörtökön 20 órától egyelőre hétfő 20 óráig, miután az előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága országosan jelenleg 76 százalékos, a fővárosban 68 százalékos. Van szabad férőhely a hajléktanszállókon, ezért kérik az érintetteket, vegyék igénybe a szolgáltatást.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy a hajléktalan emberek gyorsan kihűlhetnek. A karitatív szervezet kérte, senki ne legyen közönyös, vegye észre, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, fekszik. Ha nem tud válaszolni, rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívja a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapest: 06 1 338 41 86, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06 76/485-582; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618).