MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Halálba menekülő orosz oligarchák

Halálba menekülő orosz oligarchák

nlc.hu

Némelyikük még a családját is megölte, mielőtt maga ellen fordította volna a fegyvert.

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ jelentette április 18-án, hogy Vlagyiszlav Avajevet, Oroszország harmadik legnagyobb pénzintézete, a Gazprombank korábbi alelnökét, valamint a feleségét és a lányát holtan találták moszkvai luxuslakásukban. A hivatalos magyarázat szerint egy családi konfliktus torkollott gyilkosságba, majd öngyilkosságba, azaz Avajev először végzett a feleségével és a 13 éves lányával, majd magával is. Bár a lakás állítólag belülről zárva volt, a halott bankvezér kezében pedig megtalálták a gyilkos fegyvert, többen is vitatják, hogy valóban az történt, amit a hivatalos szervek állítanak: Avajev egyik gazpromos kollégája szerint az alelnököt és a családját egyszerűen kivégezték.

Mindössze két nappal később egy újabb befolyásos orosz oligarcha holtteste került elő, gyanúsan hasonló körülmények között. Az ország legnagyobb független földgáztermelője, a Novatek volt vezetőjét, az 55 éves Szergej Protoszenyát felakasztva találták meg egy spanyolországi villa kertjében, amelyet ő és családja bérelt. Felesége és 18 éves lánya az ágyukban hevertek vérbe fagyva, miután halálra késelték őket. A helyi bűnüldöző szervek első vizsgálata kezdetben arra mutatott, hogy a család tragédiáját gyilkosság-öngyilkosság okozta, de a nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy mindhármukat meggyilkolták. Nem sokkal a haláluk után a Novatek, ahol Protoszenya 1997-től 2015-ig dolgozott, közleményt adott ki, amely kétségbe vonta a gyilkosság-öngyilkosság elméletet, Protoszenyát pedig „kiemelkedő személyiségnek, csodálatos családapának és nagyszerű szakembernek” nevezték, aki „jelentősen hozzájárult a vállalat sikeréhez”.

Múlt hónapban egy másik orosz milliárdos, a MedStom orvosi cég vezetője, Vaszilij Melnyikov végzett feleségével, két fiával és végül saját magával nyizsnyij novgorodi otthonában; legalábbis ezt állapította meg a rendőrségi nyomozás. Az mindenesetre biztos, hogy a halálukat szúrt sebek okozták. Melnyikov szomszédai és rokonai ugyanakkor kizártnak tartják, hogy a milliárdos mészárolta le volna a saját családját. A MedStom egyébként az utóbbi hónapokban hatalmas veszteségeket szenvedett az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók miatt.

Február végén, alig néhány nappal azután, hogy Oroszország hivatalosan is megszállta Ukrajnát, Mihail Watfordot holttestét felakasztva találták surrey-i (Egyesült Királyság) otthonának garázsában. Feleségének és gyermekeinek – bár a tragédia idején szintén a házban tartózkodtak – nem esett bántódásuk. Az ukrán származású, 66 éves orosz üzletember olaj- és gázmágnásként szerzett milliókat a Szovjetunió bukása után, és az Egyesült Királyságba költözése után változtatta meg a nevét Tolsztoszejáról Watfordra. Halálát a surrey-i rendőrség vizsgálta, de állítólag nem találtak idegenkezűségre utaló jeleket.

Február 25-én, mindössze három nappal Watford halála előtt, Szentpétervár melletti lakóházának garázsában felakasztotta magát a Gazprom egy magas rangú tisztségviselője, a 61 éves Alekszandr Tyuljakov. Holtteste mellett búcsúlevelet találtak, ami alapján a nyomozók azt feltételezik, hogy öngyilkosságot követett el. De talán a későbbi halálesetek fényében ez is más megvilágításba kerül. Akárcsak Leonyid Sulman halála: a férfi szintén a Gazprom egyik vezetője volt, amikor januárban, nem sokkal Oroszország ukrajnai inváziójának megindítása előtt holtan találtak rá egy búcsúlevél kíséretében (igaz, ellene akkor már pár hónapja folyt egy vizsgálat a vállalatnál, valamiféle sikkasztási ügy miatt).