MENÜ
2024. június 15.
Jolán, Vid
Hajón érkező irodalom

Hajón érkező irodalom

termeszeti.hu

Svédországban úszó könyvtár viszi az olvasnivalót a távoli szigetek lakóinak.

Svédországban nagyon népszerűek a könyvek, kiemelkedően magas az írástudók aránya. Ők úgy vélik, a tudáshoz mindenkinek egyenlő joga van, függetlenül a társadalmi helyzettől vagy a földrajzi elhelyezkedéstől. A skandináv országnak úszó könyvtára is van – bokbåten névre hallgat -, ami többezer könyvet visz a Stockholm körüli távoli szigetekre, kétszer egy évben.

1953 óta minden tavasszal és ősszel a Stockholmi Könyvtár egy hétig bérelt hajóval juttatja el az olvasnivalót a lakóknak. 23 szigetecskét érint a könyvtárjárat.

Amikor a hajó kiköt, a lakosok felmásznak a fedélzetre, hogy visszavigyék azokat a könyveket, amiket az utolsó látogatás alkalmával kölcsönöztek, és megnézik a friss kínálatot. Mintegy 3000 könyvből választhatnak és előre foglalni is lehet. A 3-4 önkéntes könyvtáros szerint a bestsellerek itt is nagyon népszerűek. Természetesen mindenféle könyv akad itt, a gyerekeknek szánt képeskönyvektől kezdve, a thrillereken át, a szakácskönyvekig.

Svédországban egyébként könyvtárbuszok is léteznek, amelyek a távoli területekre kerekeken juttatják el az olvasnivalót.
Ezenkívül népszerűek a rögtönzött könyvtárak, például bevásárlóközpontokban, közösségi helyeken. A könyvtárhajó indulásakor elsősorban a halászokat és szigeten dolgozókat kívánta ellátni, de később kiterjedt a lakosokra is a szolgáltatás, kiderült, hogy ők is jobban szeretik a papíralapú könyveket az e-bookoknál. A hajó sokat jelent a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, mert így a könyvtárba járás élményét ők is átélhetik.

Még a könyvimádók országában is bizonytalan azonban az úszó könyvtár jövője, mivel a pénzügyi forrás elapadhat. Azért a svédek reménykednek, hogy ez a különleges szolgáltatás nem szűnik meg a jövőben sem.

Forrás: www.mnn.com
Fotó: Bokbåten Epos/Facebook