MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Ha nem használja, akkor törlik a fiókot

Ha nem használja, akkor törlik a fiókot

hvg.hu

Aki nem vigyáz, annak törlik az e-mailjeit, a címét és sokminden mást is.

Módosult a Google szabályzata, szigorúbb szabályok vonatkoznak a felhasználói fiókok aktivitására. Aki nem használja egy ideig a Gmailjét, YouTube-ját vagy a cég mást szolgáltatását, annak megszüntetik a hozzáférését és egy az egyben letörlik a fiókhoz tartozó összes tartalmát.

Nem sokkal azután, hogy Elon Musk a Twitternél bejelentette a régen nem használt fiókok törlését, a Google is változtat vonatkozó szabályzatán. A keddi bejelentés értelmében törölni fogják azokat a Google-fiókokat, melyekbe huzamosabb időn át nem lépett be tulajdonosuk. Az az irányelv kezd most el hatni, melyet még 2020-ban lengetett be a cég.

A vállalat ezt biztonsági okokkal magyarázza: az elhagyatott fiókok sérülékenyebbek, egy ilyenek tulajdonosa észre sem veszi, ha támadók megpróbálják átvenni az irányítást fiókja fölött.

A Google közlése szerint amelyik fiókba két éven át nem lépnek be, azt inaktívnak minősítik, és törölhetik teljes tartalmát. Ilyen esetekben a Google törli a Gmailben, a Google Drive-on, a Naptárban, a Meetben, YouTube-on és a Google Fotók szolgáltatásban lévő adatait, tartalmait, emlékeit.

Ez a szabály minden személyes Google-fiókra vonatkozik. Google-fióknak számít minden olyan hozzáférés, amivel az imént említett szolgáltatásokba be lehet lépni.

A most életbe lépett szabály értelmében afióktörléseket némi türelmi idő után, 2023 decemberében kezdik.

A Google ígéri, a törlés előtt többször is igyekszik felhívni a felhasználó figyelmét a szankcióra – ám aki nem nézi az adott fiókhoz tartozó leveleit, értesítéseit, az vélhetően nem is nagyon fog értesülni a veszélyről. Ehhez kapcsolódva fontos még, hogy az aktivitás a fiókra vonatkozik, és nem az eszközre. Tehát ha valaki például több Gmail-fiókot használ, akkor mindegyiket fel kell keresnie, hogy azok aktívak maradhassanak.