MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Gyorsabbá válik az osztatlan közös megszüntetése

Gyorsabbá válik az osztatlan közös megszüntetése

agroinform.hu

Ezekre a kormányrendeletekre hangsúlyosan érdemes odafigyelni.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) tájékoztatása szerint a kormányrendeletek jelentős könnyítéseket és gyorsításokat jelentenek az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eljárásában.

Négy kormányrendeletet emelnek ki ehhez kapcsolódóan:
1. Változott a tulajdonostársak értesítési kötelezettsége (647/2020. Korm. rend. 32. § (2) bek.)

Eddig valamennyi tulajdonostársat értesíteni kellett a bekebelezési „licit" minden egyes körében. A kezdő ajánlatot továbbra is mindenkinek meg kell küldeni, de az ellenajánlatot és a további „licitet" már elegendő lesz csak a licitáló feleknek megküldeni – tájékoztatott Cseh Tibor András, főtitkár.

2. Tájékoztatás a licit eredményéről (647/2020. Korm. rend. 32. § (5a) bek.)

A MAGOSZ arra is kitér, hogy eddig előfordulhatott az, hogy a tulajdonostársak nem tudták, hol állt meg a bekebelezési „licit". Mostantól viszont a nyertes ajánlattevőnek a „licit" végén értesítenie kell valamennyi tulajdonostársat a végleges ellenérték összegéről.


3. Nincs időhúzás, 30 napon belül kell az értékbecslési szakvélemény (647/2020. Korm. rend. 22. § (6) bek. illetve 32. § (1a) bek.)

Ha bármelyik fél nem értene egyet az ajánlatban szereplő összeggel, úgy értékbecslőt bízhat meg. A mostani változással 30 napban határozzák meg az értékbecslő eljárását – hívja fel a figyelmet a MAGOSZ.

4. A licithez letét szükséges (647/2020. Korm. rend. 22/A. §)

Csak úgy lehet „licitálni" megosztásos eljárás során, ha letétbe helyezik az összeget. A letétbe helyezésre a kezdeményező tulajdonostárs ügyvédjénél lesz lehetőség és az ellenajánlatnak legalább 10%-kal magasabbnak kell lennie az előző ajánlatnál – közölte Cseh Tibor András.