MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Gumilövedékkel lőtték a tiltakozókat

Gumilövedékkel lőtték a tiltakozókat

infostart.hu

Újabb tüntetésekről adtak hírt kedd reggel Mianmar több városából, sok embert letartóztattak.

Helyszíni beszámolók szerint Najpjidóban a rendőrség gumilövedékekkel a demonstrálókra lőtt, és vízágyúk mellett a levegőbe leadott lövésekkel is oszlatja a katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tömeget.

Mindeközben hivatalos járványadatok szerint az országban gyakorlatilag összeomlott a koronavírus-tesztelés az egészségügyi dolgozók munkabeszüntetése miatt.

Az emberek a hadsereg által hétfőn Rangun és Mandalaj egyes körzeteiben bevezetett kijárási korlátozások ellenére vonultak az utcára reggel, tüntetésekről adtak hírt Najpjidóból és Bagóból is. Sajtóhírek szerint az ország második legnépesebb városának számító Mandalajban legalább 27 embert tartóztattak le. Őrizetbe vették a Burma Demokratikus Hangja (DVB) televízió egyik riporterét is, aki a tüntetésen forgatott. A férfi szerint a rendőrök több embert megvertek.

A MTI a Myanmar Now című hírportál azt írja, hogy a rendőrök közül néhényan a tüntetők mellé álltak.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg a múlt héten, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

A puccsot követően több tucat kórház egészségügyi személyzete szüntette be a munkát. A Reuters hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatalos adatok szerint december 29-e óta hétfőn végezték el a legkevesebb, alig 1987 koronavírus-tesztet, míg a múlt héten naponta átlagosan 9000 embert teszteltek. A február 1-i puccsot megelőzően a naponta elvégzett tesztek száma több mint 17 ezer volt.

Ugyancsak hétfőn négy új fertőzést regisztráltak, míg január utolsó hetében az újonnan igazolt napi fertőzések száma 420 körül volt.

A mianmari egészségügy minisztérium hétfőn közleményben kérte az egészségügyi dolgozókat, segítsék a január végén indult oltási kampányt, és legyenek tekintettel a betegekre. A térségben itt az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet, eddig összesen több mint 141 ezer fertőzést regisztráltak, a Covid-19-be pedig 31 177-en haltak bele.