MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Gumicsónakkal menekült Kínából

Gumicsónakkal menekült Kínából

telex.hu • fotó: hajobazar.hu

Egy kínai férfi szombaton egy kis motoros gumicsónakkal kelt át a Tajvani-szoroson – közölte a tajvani rendőrség.

A tajvani rendőrkapitány szerint a Csou vezetéknevű férfit pénteken késő este vették észre Tajcshung kikötőjének közelében, miután a kínai Fucsien tartományból átkelt a több mint 130 kilométer széles szoroson. A férfit szombaton a kora reggeli órákban vették őrizetbe. A rendőröknek azt mondta, hogy a szabadságot és a demokráciát keresve disszidált Tajvanra. Jelenleg karanténban van, a rendőrség kivizsgálja a történetét, és megbizonyosodnak arról, hogy nem a kínai igazságszolgáltatás elől szökött-e meg.

Tajvan nem tagja az ENSZ-nek, így a nemzetközi menekültügyi egyezmény nem kötelezi őket a férfi befogadásra. A szigetország nem teszi lehetővé, hogy az emberek hivatalosan menedékjogot kérjenek, és bárki, akit illegális beutazásért bűnösnek találnak, akár három év börtönbüntetést és 3200 dolláros (közel 960 ezer forint) pénzbírságot is kaphat. Csou ellen a tajvani nemzetbiztonsági és bevándorlási törvények megsértése miatt folyik nyomozás – közölte a rendőrség közleménye.

A Tajvan és Kína közötti feszültség az elmúlt hónapokban egyre nőtt, mivel Peking fokozta a légi és haditengerészeti gyakorlatokat a szigetország körül. A Kínai Kommunista Párt nem ismeri el Tajvan függetlenségét, a területet Kína részének tekintik. Tajvan külügyminisztere, Joseph Vu április elején azt nyilatkozta, hogy Kína „végső katonai támadásra készül” a sziget ellen, és fogadkozott, hogy Tajvan „a végsőkig megvédi magát”. Vu megjegyezte, hogy a kínai harci repülőgépek idén többször is megsértették Tajvan légterét, valamint Peking egy hadgyakorlat keretében a sziget partjainál vetette be repülőgéphordozóját és annak kísérőhajóit.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken áprilisban azt mondta, hogy az Egyesült Államok komoly elkötelezettséget vállalt az iránt, hogy Tajvan képes legyen megvédeni magát „Súlyos hiba lenne, ha bárki megpróbálná ezt a status quo-t erőszakkal megváltoztatni” – mondta Blinken.

A kínai kormány már Donald Trump elnök idejében is aggodalommal figyelte a Tajvannak nyújtott amerikai támogatást. Miután Tajvan de facto washingtoni nagykövete meghívottként részt vett Joe Biden amerikai elnök beiktatásán, Emily Horne, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője közölte: az Egyesült Államok elkötelezett a független Tajvan mellett.

A Tajvani-szoros a világ egyik legjobban felügyelt vízi területe, ahol a kínai és a tajvani haditengerészet is folyamatosan járőrözik. Az amerikai védelmi minisztérium nemrégiben készült felmérése szerint Kína több mint 255 parti őrségi hajóval, valamint többtucatnyi nehézfegyverzetű hadihajóval állomásozik a térségben. A szoroson az amerikai haditengerészet hajói is rendszeresen áthaladnak. 

(A fotó illusztráció)