MENÜ
2021. március 7.
Tamás
Görögországban már él az oltásigazolvány

Görögországban már él az oltásigazolvány

kitekinto.hu

Akik már megkapták mindkét adag oltást, jogosultak egy igazoló tanúsítványra.

Azok a görög polgárok, akik már megkapták mind a két adag koronavírus elleni oltást, jogosultak egy ezt igazoló digitális tanúsítvány igénylésére – jelentette be Kiriákosz Pierrakakisz digitális politikáért felelős miniszter.

A lakosok a vakcinaigazolványt online, a gov.gr kormányzati portálon keresztül kérvényezhetik. A platformot pénteken indították be; az első 24 órában már csaknem 40 ezren igényelték az igazolást, amelyhez egyébként egy ügyfélkapus regisztráció, illetve a társadalombiztosítási azonosító szám szükséges. A tanúsítvány csak az alapvető információkat tartalmazza az ország oltási nyilvántartásából.

Noha hónapok óta szó van arról, hogy – főként a gazdaság és a turizmus újraindítása céljából – az egyes országok állítsanak ki oltásigazolványokat, Görögország az első Európai Uniós tagállam, ahol ezt bevezették. Ez azonban egyelőre édeskevés, ezért a görög kormány szorgalmazza, hogy a többi ország – legalább az EU-n belül – indítson hasonló programokat, aztán persze fogadják is el egymás igazolásait, meggyorsítva ezzel a határátlépést.

A görögök bíznak benne, hogy az uniós tagállamok elfogadják az igazolvány tervét, ami egyébként valóban sikerrel kecsegtet, hiszen többen már érdeklődtek is a módszer iránt.

Görögországban eddig közel 700 ezer vakcinát adtak be; ez az első és második dózisok száma összesen.