MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Globális  internet-K.O. a napvihar miatt

Globális internet-K.O. a napvihar miatt

life.hu

Kutatók szerint valóságos internetes apokalipszis következhet be egy napvihar miatt.

A Virginia állambeli George Mason Egyetem és a Haditengerészeti Kutatólaboratórium most együtt dolgozik egy korai figyelmeztető rendszer létrehozásán, mivel attól tartanak, hogy az internet leáll. A kutatócsoport szerint valóságos internetes apokalipszis következhet be egy napvihar miatt.

A napviharok akkor fordulnak elő, amikor a Nap hatalmas energiakitöréseket bocsát ki. Ezek a jelenségek elektromos töltések és mágneses mezők áramát küldik a Föld felé körülbelül hárommillió mérföld per órás sebességgel.
Tudni kell, a napviharok nagyon ritkán fordulnak csak elő – mások akár 12% esélyt jósolnak.
A legintenzívebb, valaha feljegyzett geomágneses vihar, ami Carrington-eseményként vált ismertté 1859-ben olyan heves volt, hogy a szokásos 3-4 nap helyett 18 óra alatt érték el a Földet a töltött részecskék. Ez a távíró, illetve telefonvezeték-hálózat látványos szikráin kívül szinte semmilyen hatással nem volt a társadalomra vagy a gazdaságra. 1989-ben azonban egy kisebb koronakidobódás már 9 órára megbénította a kanadai Quebec tartományt.
A téma ismert kutatója, Dr. Benjamin Pope szerint egy százalék esélye van annak, hogy egy ilyen esemény tíz éven belül bekövetkezik, de az évszázad végéig mindenképp elér minket egy ilyen vihar. A már most is erős napkitöréseket az elkövetkező években még újabbak, még erősebbek követik, melynek tetőpontját 2025-re várják a tudósok.