MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Gigantomán akkumlátorgyártás

Gigantomán akkumlátorgyártás

hvg.hu

„Súlyosabb probléma, hogy a már elhasznált akkumulátorokat a gyártó országnak kell feldolgoznia."

Az európai pénzek elapadása miatt kényszerül az ország a kínai akkus beruházásoknak ilyen mértékben kitenni magát, ami teljesen abszurd gazdaságpolitika – mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a magyarországi akkumulátorgyár-beruházási hullámról.

Pálinkás József, az első Orbán-kormány oktatási minisztere úgy véli, a gyártásnál is súlyosabb probléma, hogy a már elhasznált akkumulátorokat a gyártó országnak kell feldolgoznia, ez pedig ismét óriási energia- és vízmennyiséget igényel, ráadásul a folyamat is sokkal veszélyesebb, mint maga a gyártás – fejtette ki az atomfizikus végzettségű tudós a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Pálinkás szerint ennek a szabályozására már most vannak európai uniós irányelvek, és senki nem fogja helyettünk feldolgozni a már használhatatlan akkumulátorokat – tette hozzá.

Pálinkás úgy tartja, hogy örültség ez a gigantomán mértékű akkumulátorgyártás, ami pusztán azért történik, mert ez az egyetlen beruházás, ami Magyarországra hoz külföldi tőkét. Hozzátette, az európai pénzek elapadása miatt kényszerül az ország a külföldi tőkére. „Ezért kapálóznak kézzel-lábbal a kínaiaknál, hogy hozzanak ide még több akkumulátorgyárat” – mondta, hozzátéve, hogy ez helytelen gazdaságpolitika.

Az atomfizikus arról is beszélt, hogy Paks 2 megépítésében érdemesebb volna az amerikaiakkal vagy a franciákkal partnerséget kötni, mivel megbízhatóbbak ők maguk és a technológiájuk is. Pálinkás aggályosnak tartja, hogy Oroszország szállítja majd az atomerőműhöz a fűtőelemeket is. Szerinte jobb lenne, ha francia vagy amerikai fűtőelemeket is tudnának a reaktorban használni – tette hozzá a rádióban.