MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Génmódosított disznóvesét csatoltak egy emberi testhez

Génmódosított disznóvesét csatoltak egy emberi testhez

444.hu

Példátlan szervátültetést hajtottak végre New Yorkban.

Génmódosított disznó veséje került egy emberi testbe, pontosabban nem is a belsejébe, csak kívülről kapcsolták hozzá. A műtét vezetője szerint ez arra utal, hogy a teljes átültetéssel sem lesz gond.

A vese azonnal működésbe lépett, gyorsabban, mint a szokásos ember-ember közti transzplantációknál, és néhány nap után is úgy tűnik, minden rendben. Az alany családja azért engedélyezte a kísérletet, mert az illetőnek már leállt az agyműködése, csak lélegeztetőgépek tartják életben, szervei pedig nem voltak felhasználhatók átültetéshez, írja a New York Times.

Kérdés, hogy az új vese hosszú távon is beválik-e, de sokan már most óriási tudományos áttörésnek látják a módszert, amivel rengeteg halálesetet előzhetnének meg.

A kutatók évek óta vizsgálják, hogyan lehetne az ember számára is használható szerveket növeszteni disznókban. A génszerkesztési eljárás során beazonosítják azokat a fajspecifikus géneket, amelyek az ember számára befogadhatatlanná teszik az állati szervet, majd a genetikai állomány módosításával átültethetővé teszik, írta korábban a Qubit.

Mindez bőven felvet állatjóléti kérdéseket is, az új irány támogatói viszont fenntartható, megújuló szervforrásnak látják a génmódosított disznókat.