Tam_Bau
MENÜ
2021. szeptember 22.
Móric
Fűszerkert kialakítása és gondozása

Fűszerkert kialakítása és gondozása

agroinform.hu

A télálló fűszernövényeknek elsődleges igénye a napfény és a tápdús talaj.

Éppen ezért a fűszerkertet a kert déli-nyugati részében érdemes kialakítani, ahol a napos órák száma magas. A legtöbb fűszernövény, jellemzően idősebb korában, jól tűri a szárazságot, azonban a rendszeres öntözést dinamikus növekedéssel hálálja meg.

Praktikus szempont, hogy a fűszerkert könnyen megközelíthető és körbejárható legyen. Fontos tudni még, hogy a fűszerkert „dézsmálásával” nem kell óvatosan bánni. A rendszeres betakarítástól bokrosodnak az évelő fűszernövények.

Rozmaring Mediterrán éghajlanton a rozmaring vadon is nő, nálunk a zord telek megviselik. Termesztésével mégis érdemes foglalkozni, mert az idősebb példányok az elfagyott részek visszavágása után általában ismét kihajtanak. A rozmaring jól tűri a szárazságot, azonban napos helyen, rendszeres öntözés mellett gyorsabban fejlődik. Metszéssel jól alakítható és bokrosodásra ösztönözhető. Kártevője nincs, különösebb növényvédelmet nem igényel. Tavasszal virágzik, lila virágai kecsesek, szépek, a méhek rendszeresen látogatják. Friss vagy szárított levelei jellegzetes aromát kölcsönöznek a húsoknak. Fásult szárai húsnyársként is használhatók.

Oregano (Szurokfű) Az olasz konyha egyik jellegzetes fűszere az oregano, ami Magyarországon is könnyen termeszthető. Szaporítható magról, de tőosztással is. Szinte talajtakaróként, dinamikusan terjed. A 30-50 centire felnyúló hajtásokon nyáron apró csokorban nyílnak a virágok. Ősszel az elszáradt ágakat tövig vissza kell metszeni. Az oregano levelei kora tavasztól szedhetők és felhasználhatók, szárításra viszont a virágzás előtti időszak a legalkalmasabb. Levéltetvek megtámadhatják, ellenük védekezni érdemes.

Zsálya A zsálya évelő, örökzöld félcserje. Számtalan faja ismert, kiskertekben az orvosi zsálya a legelterjedtebb. Szárazságtűrő, de a rendszeres locsolás jót tesz neki. Tavaszi metszés hatására erőteljesebben bokrosodik. Akár 70 cm magas növénnyé is fejlődhet, amelyből magasra törnek a virága. Június-júliusban virágzik. Fűszerként és gyógynövényként levelei használhatók. Magról szaporítható, idősebb növények alatt az elhullott magokból gyakran fejlődnek új növények, amelyeket érdemes szétültetni, elajándékozni. A zsálya virágait a méhek kifejezetten kedvelik.

Kakukkfű A kakukkfű családban többszáz faj tartozik. Ezek közül a fűszerkertbe a citromillatú kakukkfű az egyik legjobb választás. Alacsony, 20-30 cm magasra megnövő, fásuló szárú, terülő félcserje. Levelei aprók, rendkívül illatosak, frissen és szárítottan is felhasználhatók. Elsősorban gyógy- és fűszernövény, de apró rózsaszín-lila virága és mélyzöld színe miatt gyakran ültetik sziklakertekbe, virágágyások szélére is. Az idősebb példányok kifejezetten szárazságtűrők, a fiatalabb növényeket a rendszeres, de nem túl bőséges öntözést kedvelik. Tőosztással szaporítható.

Metélőhagyma A metélőhagyma vagy snidling tavasszal a legkorábban szedhető fűszernövények egyike. Magról könnyen nevelhető évelő növény. A metélőhagyma magjait március-áprilisban kell elvetni. Lassan hajt ki, érdemes rendszeresen öntözni. Az első év után, amikor apró hagymái megerősödtek, már kora tavasszal gazdagon törnek elő a hengeres hagymalevelek és bátran lehet vágni és fogyasztani. Májusban nyílnak rendkívül szép gömb virágai, a magok nyár végére érnek be. Tőosztással is szaporítható.

Menta A menta nem maradhat ki az évelő fűszerkertből, hiszen sokféleképpen használható ételekben, teákban és nyári limonádékban. Télálló, évelő. Föld alatti részeiből tavasszal hajt ki és nyár derekára 30-70 centiméteres ágakat növeszt. Magvetéssel vagy tőosztással könnyen szaporítható, ha megtelepedett gyorsan növekszik és agresszíven terjed. Hajlamos arra, hogy elnyomja a többi fűszernövényt, ezért már az ültetésnél gyökércsapdával érdemes korlátozni a rendelkezésére álló területet. De az is teljesen indokolt, hogy önállóan, külön cserépben neveljük. Számtalan faja létezik, érdemes akár többet is tartani. A narancs és a csokoládé menta egyszerűen nevelhető különlegességek