MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Francia borászat egy ősi meteoritkráterben

Francia borászat egy ősi meteoritkráterben

24.hu

Valóban megfigyelhető anomália a kráteren belül, sőt egyéb nyomokat is felfedeztek.

Egy új vizsgálat alapján egy ősi becsapódási kráter az a franciaországi mélyedés, amelyben egy borászat, a Domaine du Météore fekszik – írja a Live Science. A helyszín a dél-franicaországi Cabrerolles közelében található.

A szakértők már 1950-ben felvetették, hogy egy meteoritkráter lehet a formáció, 1964-ben azonban elvetették az ötletet, miután nem észlelték az ilyen képződményekre jellemző peremet és mágneses anomáliákat.

A legújabb elemzések ugyanakkor azt mutatják, hogy valóban megfigyelhető anomália a kráteren belül, sőt egyéb nyomokat is felfedeztek.

A formációban és körülötte a kőzetek erős behatásnak voltak kitéve, megolvadtak, majd ismét megszilárdultak, de mikrogyémántokat is találtak a helyszínen – utóbbi az extrém nyomás bizonyítéka.

A mélyedés egy becsapódási kráterhez képest kicsi, mintegy 200 méter széles és 30 méter mély, széleit fák és bokrok, belsejét pedig szőlőtőkék borítják. Frank Brenker, a Johann Wolfgang Goethe Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban elsőként vetették átfogó elemzés alá a területet, többek között mintákat gyűjtöttek, valamint mágneses vizsgálatokat folytattak. A kutatók több becsapódásra utaló jelre bukkantak, a részletes eredményeket március közepén, a texasi The Woodlandsben mutatják majd be az 54. Hold- és Bolygótudományi Konferencián. A szakértők a formáció korára nem adtak becslést, a korábbi számítások alapján ugyanakkor megközelítőleg 10 ezer éves lehet.

A becsapódási kráterek viszonylag ritkák a Földön, ennek oka az, hogy az erózió és a lemezmozgások eltörlik a képződményeket. A Domaine du Météore-éhoz hasonló kis kráterek kifejezetten nagy eséllyel pusztulnak el az idők során.