MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Földöntúli zene

Földöntúli zene

hvg.hu

Kim Cunio zeneszerző a csillagászok által rögzített és hallható tartományba konvertált hangokból komponált zenét.

Hála a tudósoknak, az elmúlt években számos olyan hangot hallhattunk már, amit a Földön kívül rögzítettek a világűrbe kiküldött szerkezetek. Hogy csak néhányat említsünk: meghallgathatjuk a Mars-rengést, ahogy azt is, milyen hangokat rögzített a Voyager-űrszonda a Naprendszeren kívül.

Ezek már önmagukban is rendkívül érdekes hangok, most pedig egy még izgalmasabb formában tudjuk őket meghallgatni. Az IFLScience beszámolója szerint Kim Cunio zeneszerző az eddig rögzített hangokból komponált egy egész albumot, a Celestial Incantations-t, amiben nemcsak a világűrből, de a Marsról és a Földről származó hangokat is beleszőtte. Ezt bárki meghallgathatja online, sőt, ingyenesen le is lehet tölteni.

Az albumban olyan hangokat hallhatunk, amit a Perseverance marsjáró vett fel a Jezero-kráternél, de a Rosetta űrszonda által rögzített hangokat is beleszőtte, amit a Csurjumov–Geraszimenko üstökösnél vett fel a gép. De van olyan is, amit a tudósok az Antarktisznál vettek fel: ezeket a nagyjából 200 ezer évvel ezelőtt a jég fogságába esett buborékok adják ki.

Az egyik legérdekesebb zeneszám egyértelműen a Cataclysm, amihez két feketelyuk összeolvadása által keltett hullámokat konvertálták át az emberi fül számára is hallható tartományba.

Cuno szerint a mostani projekt célja, hogy felkeltse az érdeklődést azok iránt a hangok iránt, amit a csillagászok rögzítettek és alakítottak hallhatóvá.