MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Föld alatti energiatároló lesz a bányából

Föld alatti energiatároló lesz a bányából

nrgreport.com

Európa egyik legmélyebb bányáját gravitációs akkumulátorrá alakítják át.

Egy skót vállalat a Pyhäjärvi bánya segítségével építi meg az első teljes értékű gravitációs energiatároló prototípusát. Európa egyik legmélyebb bányáját egy finnországi kisvárosban földalatti energiatárolóvá alakítják át. A gravitációt használja majd a felesleges energia tárolására, amikor szükség lesz rá.

A finn település, Pyhäjärvi 450 kilométerre északra fekszik Helsinkitől – írja az Euronews. A több mint 1400 méter mélyen fekvő Pyhäsalmi cink- és rézbányát már leszerelték, de most a skóciai székhelyű Gravitricity vállalat új életre kelti. A cég olyan energiatároló rendszert fejlesztett ki, amely súlyt emel és süllyeszt, és amely saját állítása szerint a lítium-ion akkumulátorok és a szivattyús víztárolás legjobb tulajdonságait ötvözi.

 Hogyan működik a gravitációs akkumulátor?

Amikor többletenergia áll rendelkezésre – például szeles napokon a szélturbinákból -, a súlyokat felhúzzák a Pyhäsalmi bánya 530 méteres segédaknáján. Az energiatermelés érdekében ezeket a súlyokat el lehet engedni, és a csörlőket generátorokká alakítva rövid ideig tartó villamosenergia-áramlást vagy lassabb csepegtetést lehet létrehozni, attól függően, hogy mire van szükség.

A gravitációs energiarendszer képes lehet 2 MW teljesítmény tárolására és a helyi energiahálózatba való integrálásra.

Egy nemzetközi kutatócsoport által a múlt hónapban közzétett tanulmány szerint a használaton kívüli bányákban elhelyezett gravitációs akkumulátorok költséghatékony, hosszú távú megoldást kínálhatnak az energiatárolásra, ahogy a világ áttér a megújuló energiaforrásokra.

A Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemző Intézet (IIASA) tudósai megállapították, hogy a világ elhagyott bányaaknái akár 70 TWh energiát is tárolhatnak – ami nagyjából a globális napi villamosenergia-fogyasztásnak felel meg.

 Alacsony szén-dioxid-kibocsátású munkahelyek teremtése egy bányászközösségben

A Pyhäjärvi helyi közösség egy fejlesztési társaságot hozott létre, hogy elősegítse a régi bánya megújulását. Most írtak alá megállapodást a Gravitricityvel, hogy a régi bányaaknát a vállalat technológiájának első teljes körű prototípusává alakítják át.

A vállalat szerint várhatóan ez lehet Európa első Gravistore telepítése.

„Ez a projekt teljes léptékben demonstrálja, hogy technológiánk hogyan kínál megbízható, hosszú élettartamú energiatárolást, amely képes energiát gyűjteni és tárolni az alacsony igénybevételű időszakokban, és gyorsan felszabadítani, amikor szükség van rá” – mondta Martin Wright, a Gravitricity ügyvezető elnöke.

„Ez a teljes körű projekt utat nyit más kereskedelmi projektekhez, és lehetővé teszi, hogy megoldásunk beépüljön a bányák leszerelési tevékenységeibe, potenciális jövőt kínálva az eredeti élettartamuk végéhez közeledő bányák számára.”
Wright azt is hozzáteszi, hogy a projekt remélhetőleg alacsony szén-dioxid-kibocsátású munkahelyeket biztosít majd egy olyan területen, amely jelentősen szenved a bányászati tevékenység megszűnésétől.

A bányát 1962-ben nyitották meg, és működése során több mint 60 millió tonna ércet termelt ki. Egykor a régió egyik fő munkaadója volt, de 2022 augusztusában bezárt, és sokan maradtak munkanélküliek. A gravitációs akkumulátor egyike a bánya több közösségi kezdeményezésű projektjének, amelyek célja, hogy új életet leheljenek a területbe. Ide tartozik egy naperőműpark, technológiai startupok és egy földalatti 5G hálózat is.

 Kiemelt kép forrása: Gravitricity