MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Figyelmeztető jel

Figyelmeztető jel

24.hu/Vaskor Máté

„Több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet."

A Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 földrengés pattant ki. Miután Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet, a kérdés komoly vizsgálatot és intézkedéseket igényel, írja Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára a Portfolión megjelent cikkében.

A szakértő úgy fogalmaz, önmagában egy 4-es földrengés nagysága nem lenne szokatlan, mert 4 körüli magnitúdójú földrengések évtizedenként néhányszor előfordulnak hazánkban is, de a közel 100, felhőszerűen elhelyezkedő, rövid idő alatt kipattanó földrengés nem tipikus Magyarországon. Hozzátette, az is furcsa, hogy a rengések kis mélységben, 6-8-10, illetve 20 km közötti mélységben pattantak ki.

Aszódi szerint az elmúlt napokban voltak politikai szereplők, akik egyből a paksi telephely biztonságát kérdőjelezték meg, „de le kell szögezni, hogy a Kondoros környéki rengéseknek nincs relevanciája a paksi telephely földrengésbiztonsága tekintetében.” Ezek a rengések szerinte nem olyan földtani szerkezet mentén pattantak ki, ami miatt a légvonalban mintegy 150 km-re lévő paksi telephely megrázottságában új adat vagy információ keletkezett volna.

Sokkal inkább az a kérdés merült fel Aszódi szerint, hogy a nagy számú, felhőszerűen elhelyezkedő földrengés epicentrum nem emberi tevékenység eredménye-e? Békés vármegyében ugyanis több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet.

Egyrészt említi a Corvinus projektet, amiben a cél a hazai szénhidrogén kitermelés fokozása. A másik potenciális lehetőség, amivel érdemben foglalkozni kell, hogy több geotermikus energia projekt létesült vagy van éppen tervben a térségben, írja Aszódi, hozzátéve, hogy a 99 földrengésből álló földrengésfelhő azért is kell, hogy figyelmeztető jel legyen, mert hazánk éppen most tervez – energiastratégiai szempontból nagyon helyesen, a földgázimport-függőség csökkentése érdekében – egy nagyobb ívű geotermikusenergia-programot megvalósítani.