Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Figyelmeztetés Magyarországnak a túlzott lakásár-emelkedés miatt

Figyelmeztetés Magyarországnak a túlzott lakásár-emelkedés miatt

portfolio.hu

Mit művel a magyar lakáspiac? EU-s figyelmeztetést kapott Magyarország.

Öt európai országot, köztük Magyarországot figyelmeztette a 2008-as pénzügyi válság után felállított Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB). Az intézmény a túlárazottság jeleit látja a magyar lakáspiacon, az árnövekedést emelkedettnek, a jelzáloghitelezés növekedését és a háztartások eladósodását pedig magasnak nevezi – számol be a Portfolio.hu.

Bulgária, Horvátország, Magyarország, Liechtenstein és Szlovákia illetékes miniszterének küldött figyelmeztetést az ESRB, két ország (Ausztria és Németország) pedig a korábbi (2016-as, majd 2019-es) figyelmeztetéseket követő javaslatokat kapott.

A Magyarországgal kapcsolatos megállapítások szerint a fő sérülékenységi pontot a lakáspiaci túlárazottság jelei, a megemelkedett árnövekedés, a magas jelzáloghitel-piaci növekedés és az erőteljes háztartási eladósodás folyamata jelenti.

Az erőteljesen túlértékelt budapesti ingatlanok áremelkedése 2019 végén lelassult, a pandémia kirobbanását követően pedig stagnálás vagy csökkenés következett be reálértéken, vidéken azonban felgyorsult az áremelkedés. 2015 és 2019 között az ingatlanárak reálértékének növekedése 10 százalék közelében vagy afelett volt, 2020 végén pedig az MNB 11 százalékos túlértékeltséget azonosított a fővárosban, 2 százalékosat vidéken. 2021 elején a lakásárak reálértéken 1 százalékkal csökkentek Budapesten, a kisebb településeken viszont 20,5 százalékra gyorsult az áremelkedés.

További részletek a Portfolio.hu-n.