MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Fertőzöttségi zónánként eltérő újranyitást javasol az egészségpolitikus

Fertőzöttségi zónánként eltérő újranyitást javasol az egészségpolitikus

hvg.hu

Lantos Gabriella zónákra osztaná az országot az újranyitáshoz.

Új alapokra helyezné a járványkezelést az Új Világ Néppárt. Az ingyenes tesztelés, a megnövelt kontaktkutatás és karantén lenne a legfontosabb javaslatuk, így szerintük fokozatosan újranyithatnának a meghatározott fertőzöttségi adatok alá eső megyék.

A megyei fertőzöttségi adatok alapján indítaná el az ország újranyitását az Új Világ Néppárt. Lantos Gabriella, a párt egészségpolitikusa az ATV-nek beszélt terveikről.

Azt mondta, hogy a rendszerükben zöld, sárga és piros kóddal látnák el a megyéket, attól függően, hogy mekkora a fertőzöttség. Azok a területek kapnának például zöld besorolást, ahol az új fertőzöttek száma heti 50 alatt alakul százezer lakosra vetítve. Szerinte ez az a szám, amennyi alatt teszteléssel, kontaktkutatással és izolációval kézben lehet tartani a járvány terjedését.

A zöld zónákban sem lenne azonban minden megengedve, itt például 50 százalékos forgalommal működhetnének a színházak, mozik és éttermek, a sárga területeken pedig 30 százalékos forgalmat tennének lehetővé.

Ehhez azonban új alapokra kell helyezni a kontaktutatást, a tesztelést és a karantént is. Például ingyenes tesztközpontokat kellene felállítani, és növelni a kontaktkutatási kapacitást.

Lantos Gabriella szerint akkor lenne szabad újranyitni az országot, ha a 70 évesnél idősebbeknek több mint 60 százalékát már beoltották, mert így alacsonyan lehetne tartani az elhalálozások számát.

Azt is mondta, nem hisz abban, hogy a kormány elfogadja a javaslatukat, pártja elsősorban azt szeretné megmutatni az embereknek, hogy másképp is lehet kezelni a járványhelyzetet, mint teljes lezárással.