MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Feltámasztották a kipusztult települést, most fizetniük kell

Feltámasztották a kipusztult települést, most fizetniük kell

sokszinuvidek.24.hu

Egy helyi bíróság még júniusban mondta ki bűnösnek a betelepülő fiatalokat.

Ritka és szomorú rekordot dönthet meg a Madridtól 90 pernyi autóútra, a Sierra Norte nemzeti parkban található Fraguas faluja, amit a történelem során most rombolnak le harmadszorra, írja a Guardian.

A települést elsőként az 1960-as évek végén ítélték halálra, amikor a Franco rezsim erdőirtási programjának esett áldozatul, majd miután újra benépesítették az emberek, a hadsereg kiképzőterületnek nevezte ki, ami miatt házakat robbantottak fel, és még a templom falain is golyók nyomai láthatók a mai napig.

Kilenc évvel ezelőtt egy csoport fiatal döntött úgy, hogy megpróbálja feltámasztani a települést, de a projektjük alighanem kegyetlen véget ér, ugyanis a regionális kormány közbelépett.

Egy helyi bíróság még júniusban mondta ki bűnösnek a betelepülő fiatalokat, amiért illegálisan elfoglalták a területet és megsértették a földhasználati törvényeket. Az ítélet értelmében 110 ezer eurót, átszámítva körülbelül 45 millió forintot kell fizetniük, hogy a hatóságok lerombolhassák a falunak a házait, amit egyébként ők újítottak fel. Ha nem tudják kifizetni, akkor két év három hónapra mind a hat résztvevőnek börtönbe kell mennie.

Lalo Aracil, az egyik elítélt a lap megkeresésére fáradtan és reményvesztetten beszélt a projekt értelméről. Mint mondta, önellátó településként álmodták meg Fraguast mind az élelmiszertermelés, mind az energiafogyasztás területén.

Úgy gondoltuk, hogy az elképzelésünk megvalósítására ez egy tökéletes hely az elnéptelenedés miatt, és azért is, mert enyészetnek indult – mondta.

Sem neki, sem öt barátjának nincs arra pénze, hogy állja a rombolás költségeit, ezért közösségi finanszírozásban gondolkoznak, ez az utolsó reményük.

A hatóságok szerinte kettős mércét alkalmaztak. Azzal indokoltak ugyanis, hogy Fraguas természetvédelmi területen fekszik és értékei felbecsülhetetlenek. Csakhogy a nemzeti parkban további 40 faluban élnek emberek.

A társaság azt mondja, ők példát állítottak mások elé, és sokat tettek azért, hogy visszafordítsák a vidék elnéptelenedést, ami egész Spanyolországot sújtja. A kormány szerintük csak ígérget, de nem sok minden történik annak érdekében, hogy a falvakat újra megtöltsék élettel.

A fiatalok sört és dzsemet készítettek, napelemeket telepítettek, paradicsom- és cukkinitermesztésbe fogtak, és megtisztították a környéket, hogy megelőzzenek egy esetleges erdőtüzet. Emellett rendben tartották a helyi temetőt, ahova sokan még mindig visszajárnak, hogy megemlékezzenek az elhunyt rokonaikról.

Fraguas volt lakói is örültek neki, hogy feltámadt hamvaiból a falu, sokan a segítségüket is felajánlották az ötletgazdáknak.

A projekt felelősei a végsőkig harcolnának az igazukért, de minimális rá az esély, hogy a döntéshozók megváltoztatnák az ítéletüket. Azt mondják, ha innen menniük kell, akkor egy másik vidéki faluban folytatják azt, amit elkezdtek.