MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Feljelentés tiltott támogatás miatt

Feljelentés tiltott támogatás miatt

hvg.hu

Feljelentést tett Donáth Anna és Hadházy Ákos az Európai Bizottságnál.

Az MFB és az MNB is vásárolt a 4iG kötvényeiből, ami a két politikus szerint tiltott állami támogatásnak minősülhet. Két további kérdéssel is az Európai Bizottsághoz fordultak.

Az Európai Bizottságtól kéri a 4iG Nyrt. finanszírozásának és kivételezett helyzetének kivizsgálását Donáth Anna, a Momentum elnöke és Hadházy Ákos parlament képviselő. Úgy gondolják ugyanis, komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.

A két politikus három témát sorolt fel, amiben a testület álláspontját kérik:

összeegyeztethető-e az uniós joggal a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály (a DIGI felvásárlását például nem kellett vizsgálnia a versenyhivatalnak, mert a tranzakció megkapta ezt a minősítést a kormánytól),
van-e közvetlenül európai versenyjogi vonzata a 4iG terjeszkedésének, mert ha igen, akkor azt az Európai Bizottságnak is vizsgálnia kell,
tiltott állami támogatásnak minősül-e a 4iG kötvényeinek lejegyzése – az MFB 100 milliárd, az MNB pedig 84,45 milliárd forint értékben finanszírozta így a céget.
Emlékezetes, tavaly decemberben a 4iG bejelentette, hogy 350 milliárd forint értékű kötvénykibocsátásra készül a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett növekedési kötvényprogramban – mindezt fél órával az előtt közölték, hogy az MNB szólt, a már folyamatban lévő ügyletek lezárása után nem vesz több kötvényt.

A két politikus szerint 4iG végső célja az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai infokommunikációs piacon. Ha létrejön az üzlet, ez azt jelentené, „Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat (az MVN Net Zrt.), a műholdas kommunikáció (Hungaro Digitel) és az optikai hálózat (Invitech) jelentős része, illetve a Telenor mobilszolgáltató legalább 25 százalékos üzletrésze” – írták.