MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Felháborította az olasz termelőket, hogy Írországban egészségügyi figyelmeztetést tennének az alkoholos italokra

Felháborította az olasz termelőket, hogy Írországban egészségügyi figyelmeztetést tennének az alkoholos italokra

444.hu

Figyelmeztetné a fogyasztókat az alkohollal összefüggő rák- és májbetegségek kockázatára.

Felháborodást váltott ki Olaszországban Írországnak az a terve, hogy szigorú egészségügyi figyelmeztetéseket helyezzen el a boros- és sörösüvegeken, illetve a szeszes italok palackjain.

Írország szabadon hozhat intézkedést, ami figyelmeztetné a fogyasztókat az alkohollal összefüggő rák- és májbetegségek kockázatára, miután lejárt a határidő, ami alatt az Európai Bizottság tiltakozhatott volna.

Dublin júniusban tájékoztatta az Európai Bizottságot a szándékáról, és a 6 hónapos moratóriumi időszak alatt nem kapott kifogást a testülettől, pedig Olaszország, Spanyolország és hat másik EU-s tagállam is tiltakozott.

A címkézés információkat tartalmazna a terhesség alatti alkoholfogyasztás kockázatairól is.

A Coldiretti, Olaszország legnagyobb gazdálkodói egyesülete az ország elleni „közvetlen támadásnak” minősítette a „rémisztő” figyelmeztetéseket. Olaszország kulcsfontosságú borexportőr, az ágazat éves 14 milliárd eurós bevételének több mint fele külföldről származik – közölték.

„Az Európai Unió zöld lámpája a riasztó borcímkéknek Írországban veszélyes precedenst jelent, mivel azzal a kockázattal jár, hogy utat nyit más jogszabályok előtt, amik negatívan befolyásolhatják a fogyasztói döntéseket” – áll a szövetség közleményében, ami szerint „teljesen helytelen a skandináv országokra jellemző túlzott szeszesital-fogyasztást az alacsonyabb alkoholtartalmú, minőségi termékek, mint a sör és a bor mértékletes és tudatos fogyasztásával egyenlővé tenni”.

Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke azt mondta, bár helyes, ha az EU védi a polgárok egészségét, de ez „nem fordítható le olyan leegyszerűsített döntésekre, amik az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül az egyes termékeket igazságtalanul kriminalizálják”.

Luigi D’Eramo, az olasz mezőgazdasági, élelmiszer-szuverenitási és erdészeti minisztérium helyettes államtitkára szerint sem szabadna a bort és a sört a szeszes italokhoz és a dohányzáshoz hasonlítani. „Nem védhetjük a közegészséget azzal, hogy az egyes termékeket kriminalizáljuk” – mondta. „A bor történelem, kultúra… területeink kifejeződése és része a mediterrán étrendnek. A minőségről és a felelős fogyasztásról szól. Az egészségügyi figyelmeztető terv veszélyes precedens, amit ha más országok is követnek, az élelmiszer- és mezőgazdasági rendszerünk vezető szektorának károsodását kockáztatja” – mondta.

Giovanni Busi, a Chianti borkonzorcium elnöke azt mondta, hogy bár Írország nem volt jelentős borimportőr, ha más országok is elfogadnának hasonló intézkedést, az „felbecsülhetetlen” károkat okozna az olasz bor imidzsében.

Amint az intézkedést az ír kormány hivatalosan is bevezeti, az alkoholipar 3 éven belül bevezeti a címkézést a termékek csomagolásán. Az intézkedést Írország 2022-es közegészségügyi rendelettervezete engedélyezi. (Guardian)