MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet

Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet

hvg.hu

A fehérorosz elnök az internet lekapcsolásával akar véget vetni a tüntetéseknek.

Köszönjük! Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyakorlatilag lekapcsoltatta az internetet egész Fehéroroszországban - írja a The Guardian.

A cikk szerint a lépéssel az elnök nagyon megnehezítette a tüntetők dolgát, akik eddig Telegramon szervezték meg az akcióikat. A demonstrálók most virtuális magánhálózatokon, illetve wifire kapcsolódva próbálnak kapcsolatban maradni. A lap úgy véli, hogy az internet lekapcsolásától Lukasenka azt reméli, hogy az ellene zajló tüntetések így végetérnek.

Egy másik drasztikus intézkedést is bevezettek az országban egy lengyel újságíró Twitteren közzétett videója szerint: a rendőrök éles lőszer használatára kaptak engedélyt arra az esetre, ha a járműveiket megtámadnák a tüntetők.

Már ketten vesztették életüket és több mit százan sebesültek meg a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás – pontosabban a valószínűleg elcsalt eredmények közzététele – után kitört tüntetésekben. Az ellenzékiek és a rendőrség közötti összecsapások két éjszaka óta tartanak, s miközben a hivatalos adatok szerint a voksok nyolcvan százalékát megszerző Alekszandr Lukasenka államfővel szemben álló erők általános sztrájkot hirdettek, kedd estére újabb tüntetéseket is szerveztek.

Vasárnap mintegy háromezer, hétfőn pedig több mint kétezer tüntetőt vettek őrizetbe.