MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Farkasfalka bukkant fel Észak-Magyarországon

Farkasfalka bukkant fel Észak-Magyarországon

magro.hu

A fokozottan védett állatok Aggtelek környékén tűntek fel.

Az Aggteleki Nemzeti Park augusztus 14-én már nem először farkasfalkáról készült videót osztott meg Facebook-oldalán. A felvételen 6 farkas látható a magyarországi erdőnben.

A kameracsapdás mozgóképeken farkasok sétálnak békésen az éjszakai erdőben. Az elsőként érkező felderítőt további öt, kémlelve szaglászó társa követi – írta meg a Sokszínű vidék.

A farkas az I. világháború után tűnt el hazánkból, és nemrégiben, az 1980-as években jelent meg újra. Magyarországon 1993 óta védett a nagyragadozó, 2001 óta a fokozottan védett fajok közé tartozik.

Sokan nem tudják, hogy az erdei életközösségre és a biológiai sokféleségre nézve a farkasnak mennyire pozitív a hatása. Segít a vadállomány szabályozásában, mivel a beteg, legyengült egyedeket ejti el. Ahol rendszeresen előfordul, ott hosszú távon az erdők, gyepek állapota is javul.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén január elején örökítettek meg farkasokat először. A nemzeti park igazgatósága azt javasolja azoknak, akik farkas lakta térségben haszonállatot tartanak, hogy ne hagyják őket felügyelet nélkül, gondoskodjanak zárt éjszakai szállásról, a legelőterület köré helyezzenek el villanypásztort, tartsanak nagytestű pásztorkutyákat.